Hlavní obsah

Odpadlíci od strany SYRIZA chtějí sestavit novou vládu

Atény
Aktualizováno

Část členů řecké koaliční levicové strany SYRIZA se rozhodla založit novou partaj Lidová jednota. Ta by chtěla sestavit novou vládu. Vznik a plány nové strany byly ohlášeny poté, co ve čtvrtek podal demisi premiér Alexis Tsipras. SYRIZA čelila značnému pnutí, protože řada jejích členů nesouhlasila s rozhodnutím vlády přijmout podmínky mezinárodních věřitelů.

Foto: Yiannis Liakos, ČTK/AP

Novou stranu povede bývalý ministr energetiky Lafazanis.

Článek

Do nové strany Leiki Anonita (Lidová jednota) vstoupilo 25 poslanců SYRIZY, kteří v ní patřili k Levicové platformě. Povede ji bývalý ministr energetiky Panagiotis Lafazanis, který byl jedním z největších odpůrců podmínek pro třetí záchranný balík pro Řecko. Nepřipojili se k ní ani bývalý ministr financí Janis Varufakis, ani předsedkyně parlamentu Zoe Konstantopuluová. Oba přitom tvrdě kritizovali Alexise Tsiprase.

Poslanec Kostas Isichos, který je členem Lidové jednoty, řekl televizi Mega, že coby třetí nejsilnější formace v parlamentu může Lidová jednota dostat šanci na sestavení vlády, pokud se to nepodaří Nové demokracii.

Prezident Prokopis Pavlopulos pověřil v pátek šéfa Nové demokracie, která byla v lednu ve volbách druhá, aby vládu sestavil on, jak ukládá ústava v případě, že vláda podá demisi do roka od začátku svého působení. Vůdce nové demokracie Evangelos Meimarakis má na hledání koaličních partnerů tři dny. Většina znalců se ale kloní k tomu, že se mu nepodaří získat dostatek spojenců.

Podle ústavy má mít další šanci na sestavení vlády třetí nejsilnější parlamentní strana, kterou byl dosud nacionalistický Zlatý úsvit. Má však jen 17 mandátů, takže Lidová jednota s 25 mandáty se ocitá před ním. Poslanci Lidové jednoty sází na možnost, že by je podpořila část poslanců SYRIZY.

SYRIZA je koaliční uskupení více levicových subjektů, z nichž některé zastávají ultralevicové názory. Stranu štěpil pohled na otázku další půjček Řecku ve výši 86 miliard dolarů, která je podmíněna dalšími škrty.

Tsipras se snažil vyjednat zmírnění podmínek věřitelů, jak slíbil ve volebním programu, ale neuspěl. Přijal proto podmínky půjčky, ovšem část poslanců vládní strany SYRIZA hlasovala proti a podmínky byly přijaty hlasy opozice.

Odchod části členů strany SYRIZA do nové partaje dále snižuje šance, že by levice mohla na podzim opět vyhrát předčasné volby, a posiluje vyhlídky pravice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám