Hlavní obsah

Obyvatelé Donbasu, kteří se nechtějí nechat evakuovat do Ruska, jsou v pasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na separatisty ovládaném Donbasu žije mnoho Ukrajinců, kteří se nechtějí nechat evakuovat do Ruska. Do své vlasti se však nemohou dostat a mají problémy, protože jejich situaci vláda v Kyjevě neřeší. Novinky hovořily s jednou ženou z nich.

BEZ KOMENTÁŘE: Domy v Doněcku poničené střelbouVideo: AP

 
Článek

Jedná se o ukrajinskou lékařku, matku dvou dětí, která žije a pracuje v Alčevsku, což je průmyslové město na Donbasu v Luhanské oblasti.

V jejím hlase bylo znát napětí. „Všechny ženy a děti se mají evakuovat do Ruska, ale my nechceme do Ruska. Na západ Ukrajiny ale odjet nemůžeme, nepouštějí nás tam, přechody jsou uzavřené. Nevíme, co máme dělat,“ uvedla Ukrajinka.

Putin už se rozhodl zaútočit, myslí si Blinken

Evropa

Nemá žádné informace, jak postupovat. Má pocit, že vláda v Kyjevě se nestará o své lidi v oblasti.

Novinkám potvrdila, že má ukrajinský pas, pochází ze západu Ukrajiny, z Ivanofrankivské oblasti. Část obyvatel samozvaných republik si požádala o ruské pasy a dostala je.

Jejich status v původní vlasti je složitý, protože Ukrajina neumožňuje dvojí občanství, lékařka si však nechala ukrajinský pas, protože má příbuzné na Ukrajině.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Místní obyvatelé se evakuují z Debalceva do Ruska.

Přechod pod palbou

Ukrajina v neděli uzavřela přechod Sčastje na hranicích mezi Ukrajinou a samozvanou Luhanskou národní republikou, který sloužil hlavně konvojům mezinárodních humanitárních organizací.

Ukrajinský štáb operace proti separatistům (OOS) oznámil, že byl přechod uzavřen, protože byl třikrát ostřelován separatisty z minometů a RPG.

„Je nám jedno, kdo bude vládnout.“ Nejistá budoucnost rozděluje Ukrajince

Evropa

I kdyby všechny přechody zůstaly otevřené, kapacitně by těžko stačily. Rusko otevřelo pro evakuaci 15 nových.

Z Luhanské lidové republiky bylo podle sdělení luhanských úřadů od 18. do 20. února 18:00 hodin evakuováno 34 tisíc lidí. Přepravilo je 200 autobusů a jeden zvláštní vlak.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Evakuovaní v Taganrogu

Osm měst v Luhanské lidové republice bylo v neděli dopoledne podle sdělení agentury TASS ostřelováno ukrajinskými děly a minomety.

Alčevsk však mezi nimi není, i tak ve městě podle lékařky propukla panika, lidé hledají cesty, jak se dostat pryč. Další si snaží udělat zásoby a nakupují základní potraviny.

V Pioněrskom, jen sedm kilometrů od hranic s Ruskem, zemřeli dva civilisté, když bylo zasaženo pět obytných domů. Podle agentury TASS mělo jít o pokus o průnik tamní armády.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Evakuace obyvatel Doněcka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám