Hlavní obsah

OBRAZEM: V Německu otevřeli největší mešitu

DUISBURG

V západoněmeckém Duisburgu otevřeli největší mešitu v zemi. Svatostánek v přistěhovalecké čtvrti Marxloh byl postaven jako klasická osmanská kopulovitá mešita. Pojme 1200 lidí a je určena především příslušníkům stále početnější turecké komunity.

Článek

Stavba vyrostla během tří a půl roku přímo v srdci kdysi prosperující průmyslové a hornické oblasti Porúří, navíc v části Duisburgu charakteristické průmyslovými objekty a komíny. Industriální krajina je nyní bohatší mimo jiné o 34 metrů vysoký minaret.

foto: Reuters/Ina Fassbender

Stavba pohltila 7,5 miliónu eur (téměř 190 miliónů korun), z nichž 3,2 miliónu poskytla Evropská unie.

foto: Reuters/Ina Fassbender

Otevření se obešlo bez incidentů a protestů, které občas otvírání mešit v Německu provázejí. Naposledy tomu tak bylo minulý týden při otevření mešity ve východní části Berlína, kde proti sakrálnímu objektu protestovalo na 200 místních obyvatel a protimuslimských aktivistů.

Terčem kritiky většinou bývají výška minaretů, hlasitost reproduktorů pro svolávání k modlitbě muezzinem nebo velikost staveb jako taková. Kontroverze vyvolává například plánovaná velká moderní mešita v Kolíně nad Rýnem, která by se se svými dvěma 55 metrů vysokými minarety měla stát jednou z dominant čtvrtého největšího města v Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám