Hlavní obsah

OBRAZEM: Bouře v Severním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země na pobřeží severního moře zasáhla v pátek silná bouře, která se přihnala na pobřeží. Nizozemí, Velká Británie a Německo musely použít protipovodňové bariéry. Úřady evakuovaly tisíce lidí.

Článek

Hladina moře hrozila, že vzroste až o tři metry. Záplavy nakonec ale nebyly tak, vážné, jak se čekalo.

Nizozemí použilo poprvé nově vybudované gigantické zábrany. betonové hráze se uzavřely hlavně u velkých přístavů. REUTERS/Jerry Lampen

Ve Velké Británii seve čtvrtek sešel výbor pro nouzové situace. Nejvíce byl ohrožen východ země, hlavně hrabství Kent a Norfolk.

Vlny na východním pobřeží Anglie. Foto: ČTK/AP

Vlny u Walcottu na východním pobřeží dosahovaly už na domy na pobřeží. Foto: ČTK/AP

Hladina vody na východoanglickém pobřeží dopoledne stoupla o 275 centimetrů nad normál a způsobila lokální záplavy v Great Yarmouthu v hrabství Norfolk. Podle britských meteorologů je to však méně, než očekávali. Někteří lidé vlny dokonce využili k surfování.

Vlny na britském na pobřeží u města Walcott. Foto: ČTK/AP

Odpoledne bouře dorazila k Německu. Hrozilo, že vzroste i hladina řeky Labe, která do Severního moře ústí v Hamburku. Přístav ve městě byl uzavřen, spustily se i protipovodňové zábrany.

Lidé v Hamburku čekají, až se otevře protipovodňová brána. Foto: REUTERS/Christian Charisius

Lidé v německém přístavním městě Hamburku pozorují zatopené ulice. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám