Hlavní obsah

Oběd slovenského prezidenta pro bezdomovce neuspokojil každého

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve stanu postaveném v zahradě bratislavského Prezidentského paláce se v neděli podával oběd pro bezdomovce, seniory z domovů důchodců a osoby, které vyrůstaly v dětských domovech. Na oběd je pozval nový slovenský prezident Andrej Kiska (51), který v neděli složil slib.

Slovenský prezident Andrej Kiska hovoří k bezdomovcůmVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Oběda se Kiska zúčastnil společně s manželkou Martinou. „Je mi velkou ctí, že jste přijali naše pozvání a že sdílíte spolu se mnou tento důležitý den. To, jak tady sedíte, reprezentuje to, jak já vnímám úlohu prezidenta Slovenské republiky. Prezident musí být člověk, který musí stát za lidmi a musí je povzbuzovat. Musí povzbuzovat všechny ty, kteří možná neměli v životě tolik štěstí,“ uvedl Kiska.

Asi padesátka pozvaných si pochutnala na pečené kachně a hovězím steaku. „Bylo to výborné, fakt jsem si pochutnal,“ uvedl bezdomovec Andrej.

„Je to opravdu výjimečné, že jsme dostali pozvánku od prezidenta. Dozvěděla jsem se to asi před týdnem,“ vysvětlovala dojatá Mária Zváčová, která žije v bratislavském domově pro seniory.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Andrej Kiska skládá prezidentský slib (15.6.2014)

„Mám z toho úžasný pocit. Jsem poprvé v Prezidentském paláci a hned na obědě s prezidentem,“ řekla Angela Peštová z dětského domova v Michalovcích.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Projev Andreje Kisky k bezdomovcům, obyvatelům domovů důchodců a dětských domovů, které pozval na oběd.

Nepozvaní přišli zkrátka

V zahradě Prezidentského paláce se však objevilo i několik nepozvaných lidí bez domova. „Četl jsem v novinách, že prezident podává oběd pro bezdomovce, tak jsem přišel,“ říkal jeden z mužů, který už byl mírně pod parou.

Přehlídka čestné stráže na nádvoří Prezidentského paláceVideo: Ivan Vilček, Právo

Prezidentské ochrance a policii dalo dost práce vysvětlit, že oběd je pouze pro zvané. „To je ta demokracie. Slibují oběd a zase jsem zůstal hladový,“ mávl znechuceně rukou bezdomovec.

Mezi zklamanými bezdomovci se objevil dokonce i muž bez domova z České republiky. „Četl jsem v českých novinách, že tady podávají oběd pro bezdomovce,“ řekl televizi Markíza. I on však zůstal bez pohoštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám