Hlavní obsah

Obavy se nenaplnily. Indická mutace očkování obejít nedokáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obavy odborníků z takzvané indické varianty korovanviru se nenaplnily. Využívaná očkování před touto mutací chrání z 97 procent. Vyplývá to ze závěrů studie vycházející z dat získaných v laboratořích v Indii a Spojeném království.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Naše studie prokázala 97,38% ochranu před infekcí (indickou mutací). Hospitalizaci vyžadovalo jen 0,06 % očkovaných pacientů,“ řekl britskému deníku The Telegraph vedoucí pracovník studie Anupam Sibal z Nemocnice Indraprastha Apollo v Novém Díllí.

Z celkem 3235 naočkovaných indických zdravotníků (vakcínou AstraZeneca) se projevily příznaky covidu u 85 z nich. Hospitalizaci následně vyžadoval stav pouze u dvou z nich. V nemocnici v Boltonu, který je ohniskem epidemie indické varianty v Británii, leží osmnáct pacientů, přičemž plně naočkovaný je jediný z nich.

V Británii urychlují očkování kvůli indické mutaci

Evropa

Na značce nesejde

V Spojeném království se očkuje vakcínami od AstraZeneky, Pfizeru i Moderny. A zdá se, že na tom, kterou vakcínou je pacient očkován, nezáleží. Před indickou variantou chrání všechny, naznačují data. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli oznámil, že ve Spojeném království indické mutaci koronaviru nepodlehl nikdo, kdo měl za sebou obě dávky očkování. To je podstatná a velmi dobrá zpráva vzhledem k tomu, že indická varianta na ostrovech podle všeho brzy převládne.

Pražští hygienici zaznamenali výskyt indické mutace

Domácí

„Data vypadají slibně. Zdá se, že indická varianta koronaviru bude na očkování stejně citlivá jako ty ostatní. Myslím, že očkovaná populace bude v pořádku. Musíme si tím prostě projít,“ řekl serveru listu The Daily Mail jeden z autorů další studie John Bell z Oxfordské univerzity.

Indická mutace, která se zdá být nakažlivější než ty předešlé, už se objevila i v Česku. Podobně jako v Británii a zbytku světa ale na černý scénář v tuzemsku zatím nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám