Hlavní obsah

O brexitu by měl hlasovat i náš parlament, prohlásila skotská premiérka

Edinburgh

Formální zahájení vystoupení Spojeného království z Evropské unie by neměl posvětit jen britský, ale také skotský parlament. Podle BBC to v úterý prohlásila skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová. Reaguje tím na verdikt Vrchního soudu v Londýně, který rozhodl, že aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy musí posvětit zákonodárci.

Foto: Nicola Sturgeon, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

Sturgeonová v této souvislosti řekla, že nemá v úmyslu „vetovat proces odchodu Anglie a Walesu z EU, ale že nemůže být opomíjena demokratická vůle skotského lidu a parlamentu“.

Britská vláda v čele s premiérkou Theresou Mayovou bezprostředně po rozhodnutí Vrchního soudu oznámila, že se odvolá k Nejvyššímu soudu. [celá zpráva] Proces má začít v prosinci a skotská justice bude chtít být u toho.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Zatímco Anglie a Wales v červnovém referendu hlasovaly pro vystoupení z EU v poměru 53,4 a 52,5 procenta, 62 procent Skotů si přálo zůstat. Pro setrvání v Evropské unii hlasovali také Severní Irové v poměru 55,8 procenta.

Reklama

Související články

Brexit musí posvětit parlament, rozhodl soud

Formální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí posvětit britský parlament. Podle BBC o tom rozhodl Vrchní soud v Londýně....

Výběr článků

Načítám