Hlavní obsah

Novým ukrajinským premiérem bude právník Hončaruk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Novým ukrajinským premiérem bude Oleksij Hončaruk. Dosavadního zástupce šéfa prezidentské kanceláře podle médií navrhl na předsedu nové vlády prezident Volodymyr Zelenskyj během prvního zasedání nového parlamentu, v němž má prezidentova strana většinu.

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a Oleksij Hončaruk (vlevo) na snímku z července 2019

Článek

„Hončaruk bude premiérem,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina vyjádření poslance Andrije Heruse ze Zelenského strany Služebník lidu. Herus, který současně plní úlohu prezidentova představitele ve vládě, řekl, že Hončaruk se těší podpoře většiny zákonodárců.

Původní profesí právník Hončaruk zastával post vicekancléře prezidenta Zelenského. V jeho týmu měl na starost hospodářství a zahraniční vztahy. Předtím vedl analytický Úřad pro efektivní regulaci.

Neúspěchem skončila jeho kandidatura do parlamentu v roce 2014. Strana Síla lidu, za niž kandidoval, získala pouhých 0,1 procenta hlasů.

Úniky jmen v kabinetu

Do médií se dostala i jména některých nových ministrů. Největší rozruch panuje okolo kontroverzního ministra vnitra Arsena Avakova. Zelenskyj na jednání poslaneckého klubu Sluhy národa navrhl, aby Avakov v této funkci zůstal i v nové vládě, přestože některé nevládní organizace prezidenta vyzvaly, aby v zájmu boje proti korupci nepřipustil setrvání Avakova v kabinetu. Ministrovi vyčítají fiasko policejní reformy či neobjasnění vražd novinářů.

Generální prokurátor Jurij Lucenko, považovaný za člověka předchozího prezidenta Petra Porošenka, během čtvrtka doslova v přímém přenosu podal demisi. Stalo se tak podle listu Ukrajinska pravda dříve, než Lucenka mohli odvolat členové nového parlamentu. Očekává se, že poslanci podpoří do této funkce Ruslana Rjabošapku, dalšího ze spolupracovníků nového prezidenta Zelenského.

Reklama

Výběr článků

Načítám