Hlavní obsah

Novorozená siamská dvojčata bojují o život

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Lékaři bratislavské fakultní nemocnice na Kramárech provedli ve čtvrtek komplikovaný porod siamských dvojčat. Na přání rodiny však nemocnice o případu zatím neinformuje. Stav obou chlapečků je podle serveru tvnoviny.sk vážný a lékaři bojují o jejich život.

Článek

Jak Novinkám potvrdila mluvčí nemocnice Rút Geržová, siamská dvojčata se narodila ve čtvrtek ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Bratislavě. Okamžitě po narození byla převezena do Dětské fakultní nemocnice.

"Porod císařským řezem vykonali lékaři I. gynekologicko-porodnické kliniky Slovenské zdravotnické univerzity a Nemocnice akademika Ladislava Dérera. Matka podepsala prohlášení, že si nepřeje medializaci okolností porodu a s tím souvisejících skutečností," uvedla Geržová.

Žádné další podrobnosti o porodu nejsou známy. Rodičce je údajně 35 let. Podle televize Markíza jsou děti srostlé přední části těla a mají společná játra. Podle nepotvrzených informací má matka už čtyři zdravé děti.

Zatím není jasné, kdy se budou děti oddělovat

Ředitel Dětské fakultní nemocnice Daniel Žitňan uvedl, že lékaři vykonávají vyšetření a snaží se stabilizovat jejich stav. "Úzce spolupracujeme s dětským kardiocentrem. Děti jsou umístěné v inkubátoru,“ řekl Žitňan. Kdy budou děti oddělovat, zatím ředitel nevěděl. 

Přednosta Dětské kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny Tibor Šagát připustil, že je neobvyklé, aby se v tak krátké době narodila další siamská dvojčata. Poslední případ zaznamenali na Slovensku v roce 2007.

Podle portálu tvnoviny.sk mají děti společné zažívací ústrojí. Podle původních informací mají mít také společná játra. Lékaři konstatovali, že jejich šance na přežití záleží na tom, které orgány mají společné.

Dvojčata čeká několik operací

Na komplikovaný porod se připravovali lékaři delší dobu. Při kontrole zjistili, že dvojčata jsou stejného pohlaví, ale děti nejsou zdravotně zcela v pořádku. Jedno dítě má hydrocefalus a druhé má problémy se srdcem.

Děti čeká několik operací. "Hydrocefalus operujeme několikrát do roka. Je mnoho dětí, které po operaci hydrocefalu žijí v pohodě. Vše záleží od rozsahu poškození mozku," uvedl Žitňan.  

Siamská dvojčata se na Slovensku narodila pošesté v historii. Většinou se je nepodařilo zachránit. První záznam je z 18. století a následující až z roku 1970. V roce 2000 se narodila dvojčata Andrejka a Lucka, která se podařilo zachránit. Dnes jsou v pořádku a je jim devět let.

Před dvěma lety nejen Slovensko sledovalo s napětím boj bratislavských lékařů o životy Miška a Marka, kteří přišli na svět srostlí předními částmi těla. Lékařům se je podařilo oddělit a žili ještě několik měsíců. Postupně ale zemřeli na infekci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám