Hlavní obsah

Norský multimilionář Hagen zatčen pro podezření z vraždy manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská policie v úterý zatkla multimilionáře Toma Hagena pro podezření z vraždy manželky, která před rokem a půl beze stopy zmizela. Informovala o tom agentura Reuters. Policisté původně předpokládali, že Anne-Elisabeth Falkevikovou Hagenovou někdo unesl, později ale uvedli, že ženu někdo možná zabil a následně její únos pouze předstíral.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hagen na archivním snímku.

Článek

Tehdy 68letá Falkeviková Hagenová zmizela 31. října 2018 ze svého domova v Lörenskogu, který je vzdálen asi 20 kilometrů od norské metropole Oslo a zhruba 50 kilometrů od hranice se Švédskem.

Foto: Profimedia.cz

Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová

Na místě kdosi zanechal vzkaz, v němž za propuštění Falkevikové Hagenové požadoval jako výkupné devět milionů eur v kryptoměně monero, kterou lze převádět anonymně. Policie zpočátku případ vyšetřovala tajně, zveřejnila ho až v lednu 2019.

Žena norského miliardáře je nejspíš po smrti. Únos mohl být předstíraný

Zahraniční

Žena je zřejmě po smrti

Nyní norské úřady sdělily, že zadržely manžela pohřešované ženy. Podle norských médií byl zatčen cestou do práce. „Po 18 měsících vyšetřování policie dospěla k názoru, že existují pádné důvody pro podezření Toma Hagena z vraždy nebo ze spoluúčasti na vraždě,“ uvedla policejní právnička Aase Kjustadová Erikssonová na tiskové konferenci.

„Nedošlo k žádnému únosu ani k žádnému vyjednávání. Vše naznačuje tomu, že cílem bylo odvést pozornost vyšetřovatelů,“ prohlásil na stejné tiskové konferenci policejní mluvčí Tommy Bröske.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Policejní inspektor Tommy Bröske na úterní tiskové konferenci.

Pouhá zástěrka

Sedmdesátiletý podnikatel v oblasti nemovitostí a v energetickém sektoru Tom Hagen byl v loňském roce veden jako 164. nejbohatší člověk v Norsku s odhadovaným jměním 1,9 miliardy norských korun (4,57 miliardy korun).

Policie uvedla, že na Hagena byla uvalena čtyřtýdenní vazba. K možnému motivu činu se policisté nevyjádřili. Podle deníku The Local by měl Hagena obhajovat právník Svein Holden, který vystupoval jako prokurátor v procesu s teroristou Andersem Behringem Breivikem. Policie ale zdůrazňuje, že vyšetřování Hagena je zatím teprve v počáteční fázi.

„Nyní je především důležité zjistit, jakou roli Tom Hagen v případu sehrál, a najít Anne-Elisabeth Hagenovou,“ řekla právnička Kjustadová Erikssonová norské veřejnoprávní televizi NRK. Policie musí objasnit, zda jsou do zmizení či vraždy ženy zapleteni i další lidé, dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám