Hlavní obsah

Norské psy kosí záhadná nemoc. Veterináři tápou

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norské úřady se snaží zjistit příčinu neznámé nemoci, která už zabila desítky psů. Norský Úřad pro bezpečnost potravin dostal jen za jediný den – v sobotu – informace o onemocnění dalších šesti psů, z nichž dva už uhynuli, se stejnými příznaky: zvracením a krvavými průjmy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Norský losí pes. Ilustrační foto

Článek

Cecilie Lundgerenová se minulý týden vrátila z parku z procházky s Biankou, sedmiletou fenou irského setra. „Měla průjem, což se občas stávalo. Než jsem ji stačila dovézt k veterináři, pošla,“ řekla televizi RTL.

„Onemocnění je velmi vážné. Zatím nevíme, zda je nakažlivé, nebo jde o sérii individuálních případů,“ připustil Olen-Herman Tronerud, mluvčí úřadu.

Norský veterinární ústav potvrdil, že jeho experti při pitvách objevili dvě bakterie, avšak nedokázali objasnit, zda zavinily onemocnění. „To, že velcí a zdraví norští psi takto umírají, je situace, s níž jsem se předtím nesetkala,“ připustila Jorun Jarpová z ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám