Hlavní obsah

Norka požádala v Polsku o azyl, aby jí Barnevernet neodebral druhé dítě

– Varšava

Rodilá Norka Silje Garmová požádala o udělení azylu v Polsku, protože jí ve vlasti hrozí, že jí odeberou i druhou dceru. O případu v úterý informoval katolický list Nasz Dziennik. Případem Garmové a její dcery Eiry se už zaobírá cizinecký úřad. Verdikt bude podle listu důležitý i pro další lidi v podobné situaci.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Protesty proti práci norského úřadu Barnevernet zasáhly celý svět.

Článek

„Jak se ukazuje, do Polska utekla nejen ona. Zakrátko několik dalších osob požádá o naši ochranu před rozmary všemocné norské sociální služby Barnevernet (BV),” napsal list.

Norce podle listu úřady odebraly starší dceru Fröyu, které je nyní 12 let, a to prý na základě blíže neprozkoumaného udání, že Garmová zneužívá léky proti bolesti a vede „chaotický způsob života”.

Po celou dobu druhého těhotenství Barnevernet sledoval výsledky vyšetření Garmové, aby nalezl důkazy, že nadužívá léky. Nic se nepotvrdilo, ale to úředníky nepřesvědčilo. „Ani v Norsku, ani v Polsku žádný lékař nepotvrdil, že by byla pod vlivem léků proti bolesti, i když k tomu měla během delší hospitalizace příležitost,” napsal Nasz Dziennik.

List: Je to epidemie

Deník poznamenal, že případ Garmové je výjimečný ještě z jednoho důvodu - Barnevernet, který má chránit děti před zneužíváním, většinou zasahuje u chudých lidí z nižších vrstev, ale Garmová „je vzdělaná, zámožná, dobře se vyzná v zákonech a norských reáliích, čili nemůže být ani řeči, že by byla sociálně nepřizpůsobivá“.

Odebírání dětí v Norsku je podle listu ”epidemickou záležitostí„ - a právě obrovská míra tohoto jevu svědčí o systémovém porušování lidských práv v Norsku, což je předpoklad udělení azylu.

Osm případů, kdy v rodinách s dětmi zasahovala norská sociální služba Barnevernet, se za posledních 15 měsíců dostalo k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Upozornila na to letos v únoru norská právnička Gro Hillestadová Thuneová, která to označila za „nesmírně vážné varování pro Norsko”.

Na soud ve Štrasburku se tento měsíc obrátila se stížností na Norsko také Češka Eva Michaláková, které norské úřady odebraly před šesti lety syny a nedávno ji zbavily rodičovských práv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám