Hlavní obsah

Nočních žhářských útoků ve Stockholmu přibývá

– Stockholm

Předměstí švédského hlavního města Stockholmu zažila už třetí den násilí a žhářských útoků, když rozzuřený dav zapaloval auta a demoloval obchody. Policie, která zadržela osm lidí, obnovila pořádek až nad ránem, napsal portál The Local.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stockholm trápí už třetím dnem masivní žhářské útokyVideo: Reuters

 
Článek

V noci na středu se násilnosti rozšířily z předměstí Husby, kde žijí převážně přistěhovalci, do dalších čtvrtí. Skupiny mládeže stejně jako v předešlých nocích házely kamení na zasahující policisty a hasiče. Ve čtvrti Jakobsberg dav zaútočil i na policejní stanici, jejíž okna vytloukl. Poničil také přilehlé nákupní středisko.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Zapálené auto na stockholmském předměstí Kista

"Tato místa doposud nebyla (nepokoji) postižena, je to smutné. Zdá se, že kvůli pozornosti, které se jim dostává v Husby, lidé zneužívají příležitost i v dalších oblastech," řekl mluvčí stockholmské policie Kjell Lindgren.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Hasiči na stockholmském předměstí Kista hasí zapálený vůz.

"Mám strach, že se to ještě zhorší. Bude to vypadat jako ve Francii," citoval list Aftonbladet jednoho z obyvatel čtvrti Kista, který připomněl tři týdny trvající pouliční boje v Paříži a v dalších francouzských městech v roce 2005.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt v úterý v parlamentu prohlásil, že riziko dalšího pokračování násilností nadále trvá. "Jsou zde skupiny mládeže, které si myslí, že mohou a že by měly změnit společnost násilím. Vyjasněme si to - není to správné. Násilí nás nesmí ovládnout," řekl.

Foto: Johan Nilsson, ČTK/AP

Švédská policie zasahuje při prvním dni nepokojů.

Podle dřívějších prohlášení organizace Megafonen, která reprezentuje obyvatele stockholmských předměstí, jsou protesty odpovědí na policejní zákrok v Husby z minulého pondělí. Policisté při něm zastřelili 69letého muže, který jim hrozil mačetou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám