Hlavní obsah

Nizozemsko plánuje soudit lidi, co sestřelili malajsijský boeing

Haag

Nizozemská vláda zvažuje dvě možnosti, jak postavit před spravedlnost pachatele, kteří v létě 2014 sestřelili nad Donbasem malajsijský Boeing 777 s 289 lidmi na palubě na trase z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Plyne to z dopisu ministra spravedlnosti Arda van der Steura, který napsal parlamentu, uvedl nizozemský web AD.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Kabina sestřeleného Boeingu 777 Malaysia Airlines

Článek

„Propracovávají se dvě možnosti. První se zaměřuje na Mezinárodní trestní tribunál (ICT). Druhá možnost zahrnuje národní stíhání jednou ze zemí, která působí ve společném vyšetřovacím týmu. Těmi jsou Austrálie, Belgie, Ukrajina, Malajsie a Nizozemsko,“ uvedl.

Pokud by se zvolila druhá varianta, je velmi pravděpodobné, že by se proces konal v Nizozemsku, dodal ministr. Důvodem je, že nejvíce cestujících bylo právě z této země. Proto také země vedla vyšetřování.

Podle vlády mají ale obě řešení problémy, kabinet chce přesto dosáhnout toho, aby pachatelé stanuli před soudem.

Koncem září společný vyšetřovací tým stovky lidí uvedl, že letadlo sestřelila ruská raketa Buk ve verzi, jakou mají ozbrojené síly Ruské federace, která byla vypálena u oblasti ovládané radikály. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Boeing

Boeing 777

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Podobné závěry, že Boeing 777 byl sestřelen bukem, byly zveřejněny už loni, tentokrát ale šlo o vyšetřování, kdo raketu odpálil, aby bylo možné zahájit trestní stíhání pachatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám