Hlavní obsah

Nic tu nefunguje, pomozte nám, žádal šéf hotelu italské úřady. Marně, za pár hodin spadla lavina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pescara

Italští záchranáři pokračují v prohledávání trosek hotelu Rigopiano, který ve středu zavalila mamutí lavina. V noci na pondělí vyprostili už šesté tělo, zatím není jasný osud 23 nezvěstných, uvedla agentura ANSA. K tragédii zřejmě nemuselo dojít. Ředitel hotelu žádal ještě před pádem laviny o pomoc, uvedla prokuratura v Pescaře, která vyšetřuje okolnosti neštěstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii pátrají po 23 lidech, kteří se pohřešují v hotelu zasypaném lavinouVideo: Reuters

 
Článek

„Klienti hotelu mají po zemětřesení strach. Telefony nefungují. Jsme odříznuti od světa, silnice jsou zablokované. Generátory na výrobu elektřiny vydrží jen do zítra,” napsal ředitel hotelu Rigopiano Bruno di Tommaso v e-mailu, který poslal prefektovi provincie Pescara, oblastní policii a starostovi města Farindola. Žádal o jejich zásah, ačkoli hotel ještě nebyl zasypán.

Foto: Corpo Nazionale Soccorso Alpino, ČTK/AP

Těžkou techniku na odklízení masy sněhu, která zavalila hotel Rigopiano nelze použít.

Úřady mu odpověděly, že mohou poskytnout větrnou turbínu. Než k tomu došlo, sesula se ve středu okolo 16.30 lavina. Spadla asi dvě hodiny poté, co oblast zasáhl další otřes.

Oblast Abruzza zasáhly během středy celkem čtyři otřesy. První o síle zhruba 5,3 přišly v 10.25 místního času. [celá zpráva] Necelou hodinu poté následovalo silnější zemětřesení o intenzitě 5,7 stupně a pak ještě dva o něco slabší otřesy.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záchranáři s dítětem, které se podařilo vytáhnout z trosek hotelu Rigopiano.

Situaci komplikoval nezvykle silný mráz a sněhová kalamita. Bez elektřiny byl každý čtvrtý odběratel a sněhem zasypané silnice bránily distribuci pomoci.

Záchranné týmy se dostaly k hotelu v noci na čtvrtek okolo třetí ráno. Nejprve pomohly dvojici Italů, která byla venku. [celá zpráva]

Informace prokuratury o e-mailu je další zprávou, která dokazuje, že úřady situaci nezvládly. Když se italský restauratér Quintino Marcella dozvěděl o zavalení hotelu, okamžitě se obrátil na krizové centrum v oblasti Abruzzo. Tam ho ale odbyli s tím, že z hotelu Rigopiano volali o dvě nebo tři hodiny dříve, že je vše v pořádku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám