Hlavní obsah

Nezletilí Britové budou za pokus o znásilnění tři roky pod dohledem

Právo, aa

Dva jedenáctiletí chlapci byli ve středu soudem v londýnském Old Bailey potrestání třemi lety odborného dohledu za pokus o znásilnění své devítileté kamarádky. Měli se toho dopustit ještě jako desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žalobu podala matka dívky, podle níž ji chlapci napadli loni v listopadu ve čtvrti Hayes. Chlapci podle serveru news.sky.com vstoupili do soudní síně ruku v ruce a očividně vystrašení. Proto je soudce Justice Saunders dopředu ujistil, že nepůjdou „pod zámek“ a teprve pak se provinilci uklidnili.

Obhájci dvojice se snažili porotu přesvědčit, že šlo jen o dětské „sprosťárny“ a poněkud neslušnou hru, a argumentovali tím, že jednoho z provinilců označil jeho učitel za premianta. „Odmítám uznat, že to, co se stalo, bylo jen hrou, ale chápu, že jste si neuvědomovali, jak vážné je to, co děláte,“ řekl obžalovaným soudce.

Porota nakonec oba chlapce shledala vinnými jen z pokusu o znásilnění. Rozsudek znamená jen omezenou volnost pod pravidelným dohledem - tři roky se mají pravidelně podrobovat kontrolám v rámci registru sexuálních deviantů.

„Jakýkoliv jiný trest, který by se rovnal odnětí svobody, by byl kontraproduktivní“ a ne v zájmu nápravy chlapců, zdůvodnil soudce poměrně mírný trest. „Mohlo by se zdát, že zapomínám na tu malou dívku,“ doplnil soudce. „Zaslouží si sympatii všech a všestrannou pomoc k překonání následků - nejen toho, čím si tenkrát prošla, ale i tím, co vytrpěla, když musela proti oběma provinilcům svědčit,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám