Hlavní obsah

Neúspěšný atentátník z francouzského rychlovlaku Thalys dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na doživotí poslal francouzský soud do vězení Maročana Ajjúba Chazzáního. Neúspěšný atentátník v roce 2015 v rychlovlaku Thalys z nizozemského Amsterdamu do Paříže postřelil jednoho člověka a další dva pobodal.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z vyšetřovatelů před rychlovlakem Thalys v srpnu 2015

Článek

Pařížský soud ve čtvrtek uznal obžalovaného vinného z pokusu o vraždu s úmyslem spáchat teroristický čin a poslal ho za mříže na doživotí.

Měl jsem jen hlad, brání se útočník z rychlovlaku do Paříže

Evropa

Islamista Chazzání zaútočil 21. srpna 2015 během cesty z nizozemského Amsterdamu do Paříže. Vybaven byl kalašnikovem, pistolí a nožem. Jednoho člověka postřelil a další dva pobodal. Trojici cestujících Američanů se pak podařilo útočníka zneškodnit.

Chazzání se po svém zadržení snažil vyšetřovatele přesvědčit o tom, že nemá žádné vazby na islamisty. Tvrdil, že žil jako bezdomovec a kalašnikov našel u nádraží v Bruselu, kde přespával. Byl ale v hledáčku španělské, belgické i francouzské tajné služby.

V Belgii obvinili z terorismu dvojici mužů, která útočila ve francouzském vlaku

Evropa

Tři Chazzáního komplicové dostali tresty v rozmezí od 7 do 21 let.

Za hlavního strůjce tohoto zmařeného útoku i pozdějších útoků u stadionu Stade de France ve východní části Paříže a v klubu Bataclan je považován Abdelhamin Abaaoud. Ten zemřel při policejní operaci 18. listopadu 2015. Ze Sýrie do Evropy Abaaoud přicestoval spolu s Chazzáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám