Hlavní obsah

Neúspěšná volba generálního prokurátora ohrožuje slovenskou vládu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenské vládní koalici se ve čtvrtek nepodařilo zvolit generálního prokurátora, ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, víc jich ale dostal kandidát opozice Dobroslav Trnka. Premiérka Iveta Radičová již dříve prohlásila, že pokud bude za generálního prokurátora opětovně zvolený Trnka, podá demisi.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Iveta Radičová hrozí demisí.

Článek

Trnka jako kandidát opozice získal v tajné volbě 74 hlasů. Společný kandidát vládních stran Jozef Čenteš 73 hlasů. Dva hlasy byly neplatné. Volby se zúčastnilo 149 poslanců. Nového generálního prokurátora se vládním stranám nepodařilo prosadit ani na třetí pokus.

Představitelé vládních stran se okamžitě začali vzájemně obviňovat z neúspěšného hlasování. Koalice disponuje v parlamentě 79 hlasy. Trnka tedy musel získat čtyři hlasy koaličních poslanců.

Předseda vládní stran Most-Híd Béla Bugár tvrdí, že jejich poslanci to nebyli. „Za Trnku hlasoval někdo, komu současná koalice nevyhovuje,“ uvedl Bugár. Podle pozorovatelů tím nepřímo naznačil, že se jedná o křesťanské demokraty. Část poslanců za KDH přitom ve středu nepodpořila jeden ze zákonů, který měl přispět k ozdravení veřejných financí v příštím roce.

"Garantuji, že 15 poslanců za Křesťanskodemokratické hnutí volilo kandidáta, na němž se dohodly strany vládní koalice," uvedl šéf poslaneckého klubu křesťanských demokratů (KDH) Pavol Hrušovský.

Jednání koalice bylo zbytečné

Výsledek dnešního hlasování koalici zaskočil, a odpoledne se proto mimořádně sešli představitelé vládních stran. Jejich zástupci se svých kolegů zastávali a tvrdili, že podporovali Čentéše.  "Nač sedíme, nač jednáme, nač se dohadujeme, když se nic nedodržuje," reagoval šéf vládního Mostu-Híd Béla Bugár.

Šéf opozice Robert Fico označil hlasování za výsměch demokracie. Poslanci koalice se údajně při tajné volbě vzájemně kontrolovali. „K hlasovací urně chodili dvojičky poslanců Slovenské demokratické a křesťanské unie. Poslanci za stranu Svoboda a Solidarita si fotografovali hlasovací lístky. Něco takového zde nebylo ani do roku 1989,“ upozornil Fico.

Opozice se v celé záležitosti chce obrátit k ústavnímu soudu.

Volba generálního prokurátora se bude opakovat 7. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám