Hlavní obsah

Nepokoje zasáhly celou východní Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Násilí a nepokoje zasáhly v neděli značnou část východní Ukrajiny. Zatímco se ukrajinské bezpečnostní síly snaží silou porazit separatisty v Slavjansku, střílelo se v Charkově a Kramatorsku. Odpůrci kyjevské vlády obsadili i radnici v Mariupoli a v Jenakijevu.

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavé střety v podchodu metra v Charkově

 
Článek

Ve většině měst na východě Ukrajiny se v neděli konaly proruské demonstrace. V násilí přešla v Charkově, kde příznivci Ruska napadli pálkami zastánce jednotné Ukrajiny po jejich mítinku u pomníku Tarase Ševčenka. Ti nesli hesla „Ne separatismu” a „Hanba zrádcům”. Zaútočili na ně pod heslem „Fašisté neprojdou”. Povedlo se jim to, protože obešli policejní kordón vedlejší ulicí, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Mladík zraněný při střetech proruských a proukrajinských demonstrantů v Charkově.

Podle reportéra místního listu Glavnoje se také střílelo. Potvrdil nejméně tři zraněné, které odvezly sanitky. Nakonec bylo zraněných devět z obou táborů. Je mezi nimi i jeden policista. Nikdo ale nyl zraněn vážně.

Proruští demonstranti se poté pokusili obsadit dům dětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Střety na náměstí v Charkově

Charkov byl jediným městem, kde se minulý týden podařilo ukrajinským pořádkovým silám vyhnat separatisty z budov, které okupovali. [celá zpráva]

V Luhansku ani v Doněcku k zásahu nepřistoupili. Zasahují až v neděli v Slavjansku, kde jsou podle neověřených informací možná až tři mrtví. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Lidé zranění při střetech proruských a proukrajinských demonstrantů v Charkově.

Obsazení radnice v Mariupoli

Další radnici v neděli separatisté obsadili v půlmiliónové Mariupoli na břehu Azovského moře po pokojném shromáždění za nezávislost Doněcké lidové republiky, kterého se účastnilo na tisíc lidí. Několik set jich pak vniklo na radnici, uvedly Novosti Donbasu.

Foto: Reuters

Demonstranti před radnicí v Mariupolu

V devadesátitisícovém městě Jenakijeve v Doněcké oblasti, ozbrojenci ještě v noci ovládli sídla prokuratury a policie a také radnici, nad kterou vztyčili ruský prapor a vlajku takzvané Doněcké lidové republiky.

V noci byly také obsazeny radnice a policejní stanice v Kramatorsku. Proruští ozbrojenci tam zaútočili vyzbrojení nemodernějšími ruskými zbraněmi. [celá zpráva]

Anketa

Má podle vás Rusko právo vojensky zasahovat na území Ukrajiny?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26931 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám