Hlavní obsah

Neonacistický vrah pracoval pro NPD, vláda zřejmě bude chtít stranu zakázat

Berlín

Jeden z německých neonacistů podezřelých ze série vražd přistěhovalců pracoval pro místopředsedu krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD). Frank Schwerdt v pořadu televize ARD přiznal, že mu extremista Uwe Mundlos dělal řidiče. Podle ARD to dokazuje propojení extremistického podzemí s politikou.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Frank Schwerdt

Článek

"Dělal pro mě minimálně jednou řidiče," přiznal Schwerdt. Bylo to na konci 90. let, tedy v době, kdy byl Mundlos spatřen na neonacistické demonstraci v Erfurtu. Společnost mu tehdy dělala Beate Zschäpeová, která s ním a Uwem Böhnhardtem záhy založila skupinu Národněsocialistické podzemí (NSU).

Policie tuto skupinu viní z vražd nejméně deseti lidí v rozmezí let 2000 až 2007.

Foto: Profimedia.cz

Vraždící neonacisté Uwe Böhnhardt (vlevo) a Uwe Mundlos

Jen tři týdny po erfurtské demonstraci se na Schwerdta se žádostí o podporu extremistické buňky obrátil André K. (policie celé jméno nezveřejnila, pozn. aut.), který je podezřelý z napomáhání pachatelům vražd. Předák NPD jeho žádost údajně odmítl.

Nad NPD se stahují mračna

Vyjádření Schwerdta podle německých médií dokazuje mnohem větší provázanost NPD s NSU, než o jaké se dosud vědělo. Už krátce po loňském odhalení pachatelů vražd se v Německu znovu začalo diskutovat o zákazu krajně pravicové strany, která je nejsilněji zakotvena ve spolkových zemích bývalé komunistické NDR, kde už pronikla i do dvou zemských parlamentů.

První pokus německé vlády o zákaz NPD zamítl v roce 2003 ústavní soud.

Členové NSU zabili nejméně devět přistěhovalců a jednu policistku, s níž se znali od dětství a údajně se báli, že by je mohla vyzradit.
Na svědomí mají zřejmě také dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank. K činům se přihlásili ve videonahrávce, kterou objevili vyšetřovatelé loni na podzim po rozkrytí skupiny. Mundlos a Böhnhardt tehdy před zatčením spáchali sebevraždu, Zschäpeová skončila ve vazbě, ale odmítá vypovídat.
Za mřížemi skončilo dalších pět údajných kompliců neonacistického tria, včetně Andrého K. a bývalého funkcionáře NPD Ralfa Wohllebena.

Reklama

Související témata:

Související články

Německým neonacistům pomáhala tajná služba

Policejní dohled nad neonacisty, kteří v Německu v průběhu let spáchali deset vražd na imigrantech a policistce, sabotovala tajná služba. Pro list Berliner...

Výběr článků

Načítám