Hlavní obsah

Němečtí rodiče stanou před soudem, odmítli poslat syna na exkurzi do mešity

Rendsburg

Němečtí rodiče, kteří odmítli poslat svého syna na povinnou školní exkurzi do mešity, stanou před soudem, napsal server Deutsche Welle. Nezaplatili totiž pokutu ve výši 300 eur, tedy asi 8100 korun za synovo záškoláctví. Rodiče argumentují tím, že jsou ateisté a s návštěvou mešity nesouhlasí z ideologických důvodů. Škola ale trvá na tom, že byla exkurze součástí výuky zeměpisu, studenti si tam měli poslechnout přednášku s názvem Orient – mocenské faktory voda a ropa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po celá léta slýcháváme zprávy o nábožensky motivovaném násilí páchaném vyznavači islámu,“ cituje server Deutsche Welle z dopisu, který otec žáka poslal vedení víceletého gymnázia v Rendsburgu ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Otec, jehož jméno německá média neuvádějí, v dopise zdůraznil, že jeho rodina nepatří k žádné náboženské skupině a má obavy, že by mohl být syn během školního výletu „indoktrinován“. Ke vstupu do místa uctívání jakéhokoliv boha prý nesmí být nikdo nucen násilím.

Do mešity musí všichni 

Ředitelka školy Renate Fritzscheová ale trvá na tom, že na výlet do mešity musí všichni. Bez výjimky. „Máme také muslimské děti. A muslimští rodiče také vědí, že neděláme žádné výjimky. Muslimské děti se musejí účastnit plaveckých lekcí a sexuální výchovy,“ řekla stanici NDR. Dodala, že smyslem vzdělání je učit děti o ostatních kulturách tak, aby s nimi mohli přijít do kontaktu a tolerovali je.

Právník rodiny pokutovaných rodičů Alexander Heumann, jenž na případ upozornil, je podle informací stanice NDR bývalý člen krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a byl jedním ze zakládajících členů Dügidy, odnože protislámského hnutí Pegida. Případem se bude zabývat soud v Itzehoe ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám