Hlavní obsah

Německý soud zakázal vyzývat k oběšení Zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý soud zakázal extremistům vyvěšovat plakát vyzývající k oběšení Zelených. Jde podle něho o štvavou kampaň, informovala agentura DPA. Soud potvrdil rozhodnutí radnice ve městě Zwickau (Cvikov), která proti těmto plakátům zakročila už dříve.

Foto: Christian Mang, Reuters

Berlínský volební plakát německých zelených s kandidátkou na kancléřku Annalenou Baerbockovou

Článek

Soud v úterý uvedl, že plakáty znamenají ohrožení veřejné bezpečnosti. Politické strany sice mohou kritiku svých politických rivalů vyjadřovat ostrou nebo polemickou formou, tato svoboda má ovšem své meze. Plakáty s heslem „Pověste Zelené” podle soudu podněcují k nenávisti a útočí na lidskou důstojnost členů strany Zelených.

Soud nižší instance před týdnem rozhodl, že plakáty na veřejnosti mohou zůstat, ale musí to být nejméně sto metrů od volební reklamy Zelených. Plakáty namířené proti této ekologické straně se kromě Saska objevily i v Bavorsku. Tam soud zakázal straně Třetí cesta její volební heslo používat už v pátek.

Plakáty „Oběste Zelené!“ smějí zůstat, vyřkl německý soud

Evropa

Předsedkyně Zelených v Sasku Christin Furtenbacherová poděkovala městu Zwickau za „jeho neústupnost a solidaritu”. „Jde o jasnou stopku neonacistům, kteří se snaží zneužívat předvolební boj pro nový rozměr nenávistných kampaní,” řekl generální tajemník saských sociálních demokratů Henning Homann.

Zelení mají v neděleních volbách do Spolkového sněmu šanci získat mezi německými politickými stranami třetí nejlepší výsledek.

Armin Laschet, kandidát na kancléře konzervativní unie CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové, v úterý poděkoval za „solidaritu napříč politickými stranami” poté, co kdosi v Kolíně nad Rýnem přepsal jeho plakáty. Místo hesla Entschlossen für Deutschland (Odhodlaně pro Německo) se na nich objevilo Erschossen für Deutschland (Zastřelen pro Německo), napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám