Hlavní obsah

Německý soud poslal na doživotí bývalého agenta syrské tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koblenc

Bývalý člen syrské tajné služby Anvar Raslan stráví zbytek života v německém vězení. Na doživotí ho tam poslal zemský soud v Koblenci. Byl uznán vinným ze zločinů proti lidskosti a 27 vražd a dalších deliktů, napsal server deníku Bild.

Foto: Profimedia.cz

Anvar Raslan

Článek

Osmapadesátiletý muž vedl výslechovou jednotku v Damašku a měl v období mezi dubnem 2011 a zářím 2012 bít, kopat a mučit elektrickými obušky minimálně čtyři tisíce vězňů. Nezjištěný počet lidí znásilňoval a sexuálně zneužíval. Minimálně 27 lidí zemřelo na následky mučení.

Anvar Raslan byl odsouzen v celosvětově patrně prvním procesu proti vykonavatelům mučení, které řídil režim syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada.

V únoru 2021 soud odsoudil Raslanova komplice Ijáda al-Gharíba na čtyři a půl roku vězení za spoluúčast na mučení 30 lidí. Soudu se tehdy podařilo bývalému zaměstnanci syrské všeobecné zpravodajské služby prokázat, že pomáhal dalším pachatelům „v rámci rozsáhlého a systematického útoku na civilní obyvatelstvo“, když připravil 30 osob o svobodu a „vážným způsobem je během věznění mučil“.

Poznaly je jejich oběti

Některým obětem se podařilo uprchnout a své trýznitele poznaly. Byli zatčeni ve Zweibrückenu ve spolkové zemi Porýní-Falc a v Berlíně.

To, že proces probíhá v Německu, je dáno tzv. principem světového práva v rámci mezinárodního trestního práva. Podle toho lze sjednávat i úkony, které nemají přímou souvislost s Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám