Hlavní obsah

Německý europoslanec Weber chce šéfovat Evropské komisi. Má podporu Merkelové

Berlín

Německý europoslanec Manfred Weber (CSU) chce stanout na jednom z nejvyšších postů Evropské unie. Po volbách v květnu příštího roku by chtěl vystřídat na postu šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, napsal ve středu na svůj Twitter. Jeho kandidaturu podporuje i kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Manfred Weber

Článek

Evropa podle Webera potřebuje nový začátek a více demokracie. „Chci se stát vedoucím kandidátem ELS pro evropské volby 2019 a být příštím předsedou Evropské komise,“ napsal 46letý europoslanec. Podle něj „už nelze v EU pokračovat tak jako nyní“. Weber uvedl, že Evropu pomůže vrátit zpět k lidem a obnoví vazby mezi EU a jejími občany.

„Evropa je ve zlomovém bodě. (...) Dnešek je o sebepotvrzení Evropy a o obraně našich hodnot, protože čelíme výzvám zvenčí i zevnitř. Je to o přežití našeho evropského způsobu života,“ napsal.

Weber drží hned několik primátů. V bavorských státních volbách konaných v roce 2003 se stal nejmladším poslancem, bylo mu 29 let. Nyní je předsedou politické skupiny Evropská lidová strana (ELS), která je se svými 216 křesly v orgánu největší. Stal se nejmladším předsedou skupiny v současném parlamentu a zároveň nejmladším předsedou Evropské lidové strany (EPP) v její historii.

Je zastánce úzké evropské integrace. V roce 2014 odmítl požadavky tehdejšího britského premiéra Davida Camerona na zpomalení evropské integrace. „EU je založena na stále užším svazku Evropanů. Takto je to stanovené ve smlouvách. Pro nás to není vyjednávatelné... Nemůžeme prodat duši Evropy... pokud udělíme každému národnímu parlamentu právo veta, Evropa se dostane do slepé uličky.“

K rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie prohlásil: „Britové se rozhodli opustit Unii, nebudou se mít tak dobře, tak bezpečně a tak ekonomicky silně. To je důvod, proč budeme říkat, že je to opravdu velmi negativní den.“

Reklama

Výběr článků

Načítám