Hlavní obsah

Obrat. Německo zvažuje, že zachová jaderné elektrárny

Berlín

Zvažujeme, že tři jaderné elektrárny ponecháme nadále v provozu, prohlásil ve čtvrtek německý kancléř Olaf Scholz. Reagoval na otázku, co bude Německo dělat bez ruského plynu. Země původně plánovala odstavit reaktory na konci letošního roku, čímž by ukončila výrobu energie z jádra.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Pracujeme na tom, abychom se nedostali do plynové nouze,“ uvedl Scholz.

To zahrnuje podle něj nejen úsporná opatření, ale také rychlou výstavbu terminálů na zkapalněný zemní plyn a Scholzův kabinet uvažuje i o prodloužení provozu tří jaderných elektráren.

„Přemýšlíme, zda je smysluplné a potřebné zachovat o něco déle v provozu naše tři jaderné elektrárny. Nacházíme se uprostřed intenzivních příprav,“ řekl kancléř Scholz. Rozhodnutí podle něj bude známé brzy.

Němci skupují všechno, co vydá teplo

Zahraniční

Pozdější odchod od jaderné energetiky požaduje kvůli energetické krizi řada německých politiků jak vládních, tak opozičních.

Zachovat prozatím chod reaktorů požaduje šéf německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz. CDU společně se sesterskou Křesťansko-sociální unií (CSU) jsou největší opoziční silou v Německu.

Ponechat jaderné elektrárny v provozu navrhuje také ministr financí a šéf vládních liberálních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner.

Ještě v červnu Scholz odmítal možnost ponechat reaktory v provozu.

V Německu jde do tuhého. Žádná teplá voda, vytápění na 19 stupňů

Evropa

V Německu loni jaderné elektrárny vyrobily 65,37 terawatthodiny elektrické energie, což představuje asi 13,3 procenta veškeré elektřiny vyprodukované v zemi. Vyrábělo ji šest elektráren, z nichž tři byly odstaveny ke konci roku 2021, další tři měly ukončit činnost na konci letošního roku – to vše na základě plánu německé vlády o odchodu od jádra z roku 2011.

V zemi jsou nyní v provozu tři jaderné elektrárny: Emsland v Dolním Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku.

Reklama

Výběr článků

Načítám