Hlavní obsah

Německo zvažuje bezpilotní misi na Měsíc za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo by se mělo pokusit vyslat bezpilotní misi na Měsíc okolo roku 2015. Podle agentury Reuters to prohlásil náměstek ministra hospodářství Peter Hintze v rozhovoru pro televizi ZDF.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters, Reuters

Článek

Misi by podle Hintzeho, který je ve vládě zodpovědný za vesmírné projekty, bylo možné završit "v průběhu příští dekády, okolo roku 2015". V rozhovoru Hintze vyzval ke spolupráci s ostatními evropskými státy a USA.

Pětiletý podnik by měl vyjít zhruba na 1,5 miliardy eur (asi 38,7 miliard korun). Podle Hintzeho, který je stejně jako kancléřka Angela Merkelová členem Křesťanskodemokratické unie (CDU), by se jednalo o "dobře vynaložené peníze". Mise by měla podpořit průmysl a rozvoj nových technologií. "V tomto okamžiku však potřebné peníze nemáme," uzavřel úředník.

Konečné rozhodnutí by měla učinit až vláda vzešlá z voleb, které se uskuteční 27. září. Poslední průzkumy favorizují CDU s velkým náskokem před sociálnědemokratickou SPD.

Německo dosud žádnou měsíční misi neuskutečnilo. Bývalý nacistický vědec Wernher von Braun byl ale architektem rakety Saturn, která před 40 lety dovezla americké posádky na Měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám