Hlavní obsah

Německo zavede od pondělí dočasné kontroly na hranicích

– Berlín

Německo od pondělí zavede některé dočasné kontroly na svých hranicích kvůli summitu zemí skupiny velkých světových ekonomik G7, jenž bude od 26. do 28. června v bavorských Alpách. Podle spolkového ministerstva vnitra budou kontroly flexibilní, a nikoliv plošné. Jejich cílem je zamezit vstup do země lidem, které německé úřady podezřívají, že by mohli páchat násilí při demonstracích, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zpřísnění režimu na hranicích bude platit do 3. července. Podle německého spolkového ministerstva vnitra „cestující musí očekávat, že budou v této době podrobeni kontrole“.

Ministerstvo dodalo, že kontroly „budou flexibilní v datu a místě konání“. Ministerstvo je chystá na pozemních, leteckých, námořních i říčních přechodech, které obvykle spadají do režimu schengenského prostoru.

Skupina G7 chce i nadále tlačit na Rusko a dodávat zbraně Ukrajině

Evropa

„Cílem kontrol je zamezit vstupu možných pachatelů násilí na německé území,“ uvedlo ministerstvo, aniž by dodalo další podrobnosti. Demonstrace proti summitu G7 se očekávají v Mnichově a ve městě Garmisch-Partenkirchen, které se nachází nedaleko od zámku Elmau, kde se vůdci G7 sejdou.

Rozhodnutí přivítal bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, který ho označil za „naprosto nutné“. Bavorská policie bude na kontrolách spolupracovat s tou spolkovou.

Summit se uskuteční od 26. do 28. června. Tento týden potvrdil účast na summitu americký prezident Joe Biden. Následovně se zúčastní summitu NATO v Madridu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám