Hlavní obsah

Německo zakázalo prodej silvestrovské pyrotechniky

Berlín

Německo v úterý zakázalo na celém svém území prodej silvestrovské pyrotechniky. Informovala o tom agentura DPA. Cílem opatření je podle ministra vnitra Horsta Seehofera uchránit nemocnice před zahlcením v době, kdy pečují o stále více pacientů s covidem-19.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodej pyrotechniky. Ilustrační foto.

Článek

"Musíme dávat pozor na to, abychom nezapálili dělbuchy a neexplodovaly nám počty nakažených. Zákaz prodeje silvestrovské pyrotechniky chrání naše nemocnice před přetížením," uvedl Seehofer.

Na zákazu prodeje zábavní pyrotechniky se kancléřka Angela Merkelová dohodla s premiéry jednotlivých spolkových zemí 13. prosince. Týká se "typických předmětů dostupných i v jiných letech od 29. do 31. prosince, například petard a raket", uvádí ministerské nařízení.

Rekordní počet úmrtí v Německu. Dánsko chystá tvrdý lockdown

Koronavirus

Cílem zákazu je zabránit tomu, aby se při odpalování petard a dělbuchů o silvestrovské noci lidé popálili či jinak zranili. Podle ministerstva vnitra by pak museli vyhledat lékařskou pomoc a přidělali by zbytečnou práci zdravotníkům, kteří se potýkají s epidemií covidu-19.

Odpalování v soukromí dovoleno

Samotné odpalování zábavní pyrotechniky na silvestra spolková vláda zakázala jen na veřejných a rušných náměstích a ulicích. Teoreticky tak bude možné odpalovat na soukromých pozemcích dříve nakoupenou pyrotechniku. Ministerstvo vnitra ale varovalo, že by rok staré výrobky mohly být poškozené a vyzvalo, aby je lidé raději vyhodili.

Půjdeme německou cestou, oznámil Kuba. Jihočeský kraj připraví očkovací centra

Koronavirus

Některé spolkové země přijaly kompletní zákaz odpalování ohňostrojů a dělbuchů, v mnoha navíc platí v noci ze silvestra na Nový rok zákaz vycházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám