Hlavní obsah

Německo zakázalo Hizballáh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo zakázalo na svém území Íránem podporovanou radikální šíitskou skupinu Hizballáh a zařadilo ji mezi teroristické organizace. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah německé policie v Berlíně a Dortmundu v souvislosti se zákazem HizballáhuVideo: Reuters

 
Článek

"Ministr vnitra Horst Seehofer zakázal v Německu šíitskou teroristickou organizaci Hizballáh," napsal na Twitter mluvčí ministerstva.

Policie v časných ranních hodinách provedla zátahy na řadě míst v Německu, při nichž zadržela lidi podezřelé z členství v Hizballáhu. Bezpečnostní činitelé odhadují, že k extremistickému křídlu Hizballáhu v Německu patří až 1050 lidí.

Německo dosud rozlišovalo mezi politickým křídlem Hizballáhu a jeho vojenskými jednotkami, které bojovaly společně s armádou syrského prezidenta Bašára Asada v Sýrii.

Na zákaz tlačily USA i Izrael

Tlak, aby Německo zakázalo Hizballáh, vyvíjel Izrael a Spojené státy, které už Hizballáh na seznam teroristických organizací zařadily – stejně jako například Velká Británie.

V prosinci loňského roku schválil německý parlament návrh vyzývající vládu kancléřky Angely Merkelové k zákazu všech aktivit Hizballáhu na německém území s odvoláním na "teroristické aktivity" této skupiny především v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám