Hlavní obsah

Německo v Afghánistánu utratilo skoro půl bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Náklady za dvacetiletou misi v Afghánistánu se vyšplhaly na 17,3 miliardy eur (více než 438 miliard korun), vyčíslila německá vláda. Největší díl nákladů připadá na německou armádu.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Článek

Za účast bundeswehru v práci Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil (ISAF), v operaci Trvalá svoboda (OEF) a operaci Rozhodná podpora (RSM) v Afghánistánu vynaložilo spolkové ministerstvo obrany od roku 2001 do 31. srpna 2021 dodatečných 12,3 miliardy eur, uvedl resort v odpovědi na dotaz frakce liberálních svobodných demokratů (FDP) ve Spolkovém sněmu.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že na personál a další náklady související s projekty v Afghánistánu poskytlo 2,48 miliardy eur. Tato suma přitom nezahrnuje personální a provozní výdaje samotného ministerstva v běžném diplomatickém provozu.

Do Evropy se dostali Afghánci, kteří měli v zemi zůstat, tvrdí německý plukovník

Svět

Německé ministerstvo pro místní rozvoj vyčíslilo ze své strany náklady na projekty v Afghánistánu během uplynulých 20 let na 2,46 miliardy eur, ministerstvo zemědělství na 33 milionů eur.

Tálibán zve Merkelovou na oficiální návštěvu

Evropa

Spolková zpravodajská služba (BND) své dodatečné náklady v Afghánistánu nesdělila, protože jde o tajnou informaci. Spolková vláda rovněž považuje za tajnou informaci výši nákladů na infrastrukturu vybudovanou z německých peněz, nyní využívanou fundamentalistickým hnutím Tálibán. To v srpnu převzalo vládu nad Afghánistánem, zatímco ze země odešli poslední vojáci působící v mezinárodních misích.

Reklama

Výběr článků

Načítám