Hlavní obsah

Německo umožní muslimským řezníkům podřezávat zvířata bez omráčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIPSKO

Nejvyšší správní soud v Lipsku povolil muslimským řezníkům v zemi usmrcovat podle vlastních náboženských zvyklostí jateční zvířata podřezáním hrdla bez předchozího omráčení. Upřednostnil tak svobodu náboženského vyznání před ochranou zvířat. Rozhodnutí vyvolalo protesty ochránců zvířat.

Článek

Spor o podřezávání zvířat se v Německu vleče dlouhá léta. Od roku 1995 úřady trvaly na tom, že nelze zvířata zabíjet bez předchozího omráčení a muslimským řezníkům nelze udělovat výjimky.

Protestoval proti tomu řezník tureckého původu Rüstem Altinküpe z Giessenu. Obrátil se na ústavní soud, který v roce 2002 rozhodl, že řezníkům nelze usmrcování bez omámení zapovídat. Německý parlament v na to okamžitě zareagoval, rozšířil v ústavě příslušnou pasáž na ochranu zvířat proti tomuto způsobu zabíjení.

Správní soud ale nakonec podřezávání umožnil, i když to podmínil řadou přísných pravidel. Shledal, že soudy příliš úzce vykládají udělování výjimek podle zákona o ochraně zvířat, a tak omezují základní právo německo-tureckého řezníka. Jestliže náboženské přesvědčení požaduje, aby se jedlo jen maso ze zvířat, která nebyla omráčena, musejí to úřady podle lipského soudu respektovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám