Hlavní obsah

Německo obrací, přijme děti hrdlořezů Islámského státu

Děti příslušníků organizace Islámský stát, kteří působili v Sýrii, by se mohlo Německo přijmout, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung s odkazem na vyjádření spolkové vlády, které zaznělo u soudu v Berlíně. Řešil se případ, kdy se prarodiče formou žaloby domáhají toho, aby dvě dívky ve věku čtyři a dva roky byly převezeny ze sirotčince, který funguje v uprchlickém táboře Al-Haul na syrsko-iráckých hranicích.

Foto: Rodi Said, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Matka obou dětí se přidala k radikálům Islámského státu a zahynula během bojů o poslední baštu, kterou radikálové drželi -  město Baghúz. S odkazem na německou státní příslušnost dětí a katastrofální podmínky, které v táboře panují, podal advokát Dirk Schoenian žádost o předběžné opatření u berlínského správního soudu. Spolková vláda by tak měla obě děti dopravit do Německa.

Německá diplomacie se „už nějakou dobu pokouší dostat děti, které si zaslouží zvláštní ochranu, z uprchlických táborů v Sýrii“, řekl zástupce ministerstva zahraničí u správního soudu v Berlíně. vysvětloval, že nelze jednat „napřímo“, ale musí se využívat pomoci nejrůznějších nevládních organizací působících v Sýrii.

Zatím nelze odhadnout, jak dlouho bude trvat, než se děti dostanou zpět do Německa. Před jejich transportem musejí podstoupit test DNA, aby se potvrdila jejich identita a musí se zabezpečit jejich přeprava na hranice.

Podrobnosti o postupu v kauze ministerstvo zahraničí odmítlo sdělit. Advokát Schoenian  apeloval na ministerstvo s tím, že děti se potřebují dostat ze sirotčince co nejdříve. „Za dva nebo tři měsíce ale děti možná už nebudou naživu,“ uvedl právník. Mladší dívka byla podle jeho slov v posledních dnech hospitalizována pro akutní zdravotní problémy. Navíc podmínky v uprchlickém táboře, kde dívky žijí, jsou hrozivé.

Dosud německá diplomacie odmítala, aby se němečtí džihádisté a jejich rodinní příslušníci vraceli ze Sýrie do německé vlasti. Přístup jednotlivých zemí se k tomuto problému liší. Švédsko či Francie přijaly už několik dětí svých občanů, především sirotků. Uzbekistán tento týden převzal 148 manželek a dětí příslušníků Islámského státu. Řada dalších zemí, například Rakousko či Velká Británie, ale přijímání džihádistů a jejich rodin kategoricky odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám