Hlavní obsah

Německo nestihne letos vyřídit 200 tisíc žádostí o azyl

Berlín

Německo letos nestihne vyřídit všechny podané žádosti o azyl a zhruba 200 tisíc řízení bude nutné vyřešit až v příštím roce. Agentuře DPA to ve čtvrtek řekl šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) Frank-Jürgen Weise. Podle něj se ale úřadům ke konci září podaří zajistit, že v zemi nebude žádný migrant, který ještě není zaregistrován.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně.

Článek

„Na podzim bychom už v naší zemi neměli mít téměř nikoho, kdo zatím nepodal žádost o azyl a o kom nevíme,” řekl šéf BAMF. Předpokládá, že se tohoto cíle podaří dosáhnout do konce září.

Weise očekává, že jeho úřad za celý letošní rok dokáže rozhodnout o 800 000 žadatelích o azyl, a vzhledem k aktuálnímu počtu příchozích odhaduje, že při zohlednění imigrace za zbývající měsíce roku zůstane nevyřízeno na 200 000 případů.

Letos dorazilo do Německa zhruba 240 000 žadatelů o azyl. Kromě toho bylo v zemi na počátku ledna dalších 300 000 lidí, kteří dosud žádost nepodali. Z minulých let navíc BAMF registroval 370 000 žádostí, u nichž ještě nerozhodl.

Žádosti, které se táhnou

Komplikace úřadu způsobuje zejména zpracování těch žádostí, které se táhnou nejdéle. Podle Weiseho tvoří zhruba dvě třetiny z půl miliónu nevyřízených žádostí, kterými se BAMF ke konci července zabýval.

Potíží je, že žadatelé zpravidla nemají žádné osobní dokumenty a že je při příchodu do Německa úřady dost podrobně nevyslechly, takže o nich chybějí podrobnější informace.

Weise ale označil za úspěch, že už se jeho úřadu podařilo centrálně zaregistrovat většinu uprchlíků, kteří do Německa za migrační krize dorazili.

Do Německa loni dorazilo 1,1 miliónu uprchlíků. Vyřízení jejich žádostí o azyl ale komplikoval nedostatek personálu BAMF. Ukázalo se také, že mnoho lidí se zaregistrovalo jako běženci opakovaně, někteří registrovaní lidé navíc také Německo opustili, když pokračovali v cestě do Dánska či Švédska.

Reklama

Výběr článků

Načítám