Hlavní obsah

Německo hledá 120 ztracených hrdlořezů z Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo netuší, kde se nachází asi 120 jeho občanů, kteří odešli ze země a připojili se k teroristické organizaci Islámský stát, uvedl server Tagesspiegel s odkazem na zprávy vysoce postaveného bezpečnostního experta. V pohřešované skupině má být také 25 žen.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci a příslušníci Islámského státu, kteří se vzdali silám SDF.

Článek

Většina zmizených džihádistů se zřejmě „uklidila“ do Turecka. Někteří se mohou ještě pohybovat ve skupinách radikálů IS v Iráku nebo v Libyi či na Sinaji, píše server.

Naděje, že by zmizelí radikálové mohli být alespoň v Turecku zadrženi, je minimální. „Není jisté, že Turci po těchto lidech skutečně pátrají,“ uvedl expert.

„Německé bezpečnostní úřady nevědí přesně, jaké tajné dohody Turecko s islamisty uzavírá“, píše server. Názorně to ukazuje ofenziva na severu Sýrie. Turci spolupracují s milicemi, které „jsou blízké teroristům Islámského státu“, uvedl bezpečnostní odborník.

Dvanáct věznic s islámskými radikály zůstalo v Sýrii zcela bez dozoru

Turecká invaze

Ten také varuje před nebezpečím, že bojovníci organizace Islámský stát, které zajali Kurdové a drží je ve věznicích, budou osvobozeni. Mnozí se podle jeho slov dostanou zpět do Německa, aniž by o tom úřady věděly.

Odhaduje se, že se k organizaci Islámský stát připojilo asi 1050 Němců, kteří odešli bojovat do Iráku a Sýrie. Do Německa se vrátila přibližně třetina z nich, někteří padli v boji. Zhruba 120 lidí bylo zadrženo v Iráku a Sýrii. K tomu se musí ještě připočítat dalších téměř 138 dětí radikálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám