Hlavní obsah

Německo má čtyři nakažené koronavirem, všichni pracují pro stejnou firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo
Aktualizováno

Německo v úterý oznámilo tři další případy nákazy koronavirem, celkem také země eviduje čtyři nemocné. Prvním nakaženým byl Němec, který se podle všeho infikoval od Číňanky, která se v bavorské firmě, v níž je zaměstnán, účastnila školení. Tři nové případy s tím novým souvisejí, všichni nakažení pracují pro firmu Webasto, oznámilo bavorské zemské ministerstvo zdravotnictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čtyři nakažení koronavirem, všichni pracují pro stejnou firmuVideo: Reuters

 
Článek

Němci, u něhož nákaza propukla jako první, je 33 let a daří se mu dobře. Bavorsko mezitím oznámilo, že pro veřejnost zřídí speciální telefonní linku, kde se lidé budou moci poradit. Zvažuje i zavedení dalších opatření.

Číňanka ze Šanghaje se školení ve firmě Webasto, která je dodavatelem v automobilovém průmyslu, zúčastnila minulý týden. Když se 23. ledna vracela domů, cítila se nemocná a lékaři u ní posléze odhalili koronavirus, uvedl šéf bavorského zemského zdravotního úřadu Andreas Zapf. Před její cestou do Evropy ženu navštívili rodiče pocházející z Wu-chanu, odkud se nákaza šíří.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály
Firma Webasto vyvíjí topné a klimatizační technologie do automobilů. Všichni nakažení pracují v centrále společnosti ve Stockdorfu u Mnichova. Firma zrušila všechny pracovní cesty do Číny a zaměstnanci v centrále nemají chodit do práce, mají pracovat z domova. Firma má 13 400 zaměstnaců a roční obrat 3,4 miliardy eur. Po světě má přes 50 poboček, jednu i v čínském Wu-chanu.

Němec, který byl na školení v úterý 21. ledna a s Číňankou strávil pracovní den v jedné místnosti, u sebe symptomy onemocnění podobného chřipce zjistil o víkendu, v pondělí mu ale bylo lépe a šel normálně do práce.

Němec se koronavirem nakazil během školení od čínské kolegyně

Koronavirus

Testy u něj koronavirus prokázaly v pondělí večer. Od té doby je sledován v izolaci v jedné z mnichovských nemocnic. Teplotu ani problémy s dýchacími cestami už nemá. Do izolace na mnichovské klinice byli přijati i tři noví pacienti.

Čtyřicet lidí v kontaktu s nakaženým

Bavorské úřady se snaží zjistit, s kým nakažení přišli do styku. V případě prvního nakaženého Němce to podle dosavadních informací bylo nejméně 40 lidí. Těm, kteří s ním byli v užším kontaktu, úřady podle Zapfa doporučují, aby zůstali doma po inkubační dobu, tedy až 14 dnů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Centrála firmy Webasto ve Stockdorfu poblíž Mnichova. Firma se zabývá topnými a klimatizačními technologiemi v automobilech.

Bavorské ministerstvo zdravotnictví dodalo, že odborníci nyní vyhodnocují testy u několika lidí, s nimiž byli nemocní v kontaktu.

Německá spolková země také podle zdejší ministryně zdravotnictví Melanie Humlové zvažuje, jestli má smysl kontrolovat teplotu cestujících na bavorských letištích.

Čeští studenti z Wu-chanu odletí francouzským speciálem

Domácí

V celém Německu budou podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna nově muset cestující z Číny vyplnit formulář týkající se jejich zdravotního stavu. Piloti budou mít navíc povinnost při přistání informovat letiště o zdravotním stavu cestujících.

Zároveň Spahn vyjádřil přesvědčení, že spolková republika je na zvládnutí onemocnění dobře připravena. Nebezpečí pro zdraví Němců, z nichž u několika dalších existuje podezření na onemocnění, považuje nadále za malé. I přesto lékárníci upozorňují na zvýšenou poptávku po ústních rouškách.

Lékaři ve Wu-chanu císařským řezem uspíšili porod ženy s podezřením na koronavirus

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám