Hlavní obsah

Německo dá milión eur na záchranu památníku Osvětim

– BERLÍN
Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Německo poskytne jeden milión eur (asi 28 miliónů korun) na nejnutnější údržbu bývalého nacistického koncentračního tábora Osvětim poté, co Polsko požádalo o podporu pro zvláštní fond.

Článek

„Německo se nesmí a nebude vyhýbat svým povinnostem,“ řekl v sobotu televizi ARD šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Dodal, že jeho ministerstvo uvolní „pro začátek jeden milión eur“, přičemž další peníze vyčlení vláda v nejbližším státním rozpočtu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vyzval v pondělí v Bruselu šéfy diplomacií zemí Evropské unie, aby podpořili údržbu tábora. Upozornil, že polský premiér Donald Tusk už rozeslal hlavám států a vlád Unie dopis s žádostí o finanční pomoc.

„Pokud nadace obdrží 120 miliónů eur, může každoročně použít šest až sedm miliónů na péči o tábor. Teď je opravdu čas, abychom zabezpečili uchování posledního tábora smrti pro budoucí generace,“ prohlásil Sikorski.

Rozpočet muzea loni činil 27 miliónů zlotých (164 miliónů korun), z toho polské ministerstvo kultury přispělo 12,7 miliónu zlotých (přibližně 77 miliónů korun). Zbytek tvořily vlastní příjmy a pomoc od zahraničních nadací. Podle vedení muzea hrozí zhroucení asi 50 objektům a zbytkům po plynových komorách a krematoriích.

Reklama

Výběr článků

Načítám