Hlavní obsah

Německo chce úplně zakázat plastové tašky a sáčky v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo chce v blízké budoucnosti zakázat po celém Německu používání plastových sáčků a tašek. Na příslušném zákonu, který by tento záměr uvedl do praxe, pracuje tamější ministerstvo životního prostředí pod vedením Svenje Schulzeové (SPD), napsal list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spotřeba plastových tašek v Německu od roku 2016 klesla o dvě třetiny. Pokud je zákazník chce, musí si je v supermarketech a obchodních domech koupit. Statistiky uvádějí, že si jich každý Němec ročně pořídí zhruba 24. To se ale zdá ministerstvu stále příliš a chystá jejich totální zákaz.

Chce také snížit používání dalších plastových obalů v případě balení ovoce a zeleniny nebo například u oblečení. Typickým příkladem jsou podle ministryně pánské košile zabalené v plastových obalech.

Kritici ale poukazují na to, že takové opatření je samo o sobě nedostatečné. Plastové tašky totiž tvoří jen zhruba procento veškerého plastového odpadu.

Ministr pro rozvoj Gerd Müller (CSU) přišel s návrhem na zákaz vývozu plastového odpadu v celé Evropské unii. „Každá bohatá společnost je v konečném důsledku odpovědná za svůj vlastní odpad a rozvojové země již nesmí být evropskou skládkou odpadu,“ uvedl. Müller prosazuje, aby Německo využilo v nadcházejícím roce svého předsednictví v Radě EU a prosadilo zákaz vývozu plastů z EU do Afriky a Asie.

Emise v dopravě neklesají

„V Německu máme mnoho vynikajících recyklačních společností, jsme odhodláni jít cestou recyklace a její míru výrazně zvýšit,“ řekl. Ministr rovněž požaduje, aby Německo podporovalo projekty, které by pomohly rozvojovým zemím zvýšit úroveň recyklace.

Německá vláda by měla ve druhé polovině září předložit balíček opatření, která by snížila emise oxidu uhličitého. Spolková republika plánovala, že do roku 2020 emise oxidu uhličitého ve srovnání s rokem 1990 sníží o 40 procent. Už je ale jasné, že se jí to nepodaří. Emise půjdou dolů zhruba o 32 procent.

Emise CO2 se Německu daří snižovat ve všech sektorech s výjimkou dopravy, kde zůstávají prakticky na úrovni roku 1990. V zemědělství mezi lety 1990 a 2017 klesly o 16 procent, v energetice, která však zůstává dlouhodobě díky uhelným elektrárnám největším znečišťovatelem, o 29,6 procenta, v průmyslu o 33,4 procenta, a v sektoru likvidace odpadů dokonce o 73,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám