Hlavní obsah

Německého ošetřovatele obvinili z dalších 97 vražd

Německo

Německého ošetřovatele Nielse Högela, který si už odpykává doživotí za dvě vraždy, obvinila v pondělí prokuratura v Oldenburgu z dalších 97 vražd. Případy se týkají úmrtí 35 pacientů v nemocnici v Oldenburgu a 62 dalších v nedalekém Delmenhorstu. Högel většinu nemocných smrtelně předávkoval léky na srdce.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ošetřovatel Niels Högel u soudu v Oldenburgu (snímek z roku 2014)

Článek

Obvinění se očekávala poté, kdy úřady loni v listopadu sdělily, že Högel během několika let zavraždil přes 106 pacientů. Vyšetřovatelé totiž ukončili rozsáhlé zkoumání případů pacientů, kteří zemřeli v době, kdy ve zdravotnických zařízeních Högel působil – v Oldenburgu 1999 až 2002 a v Delmenhorstu v letech 2003–05.

Testy prokázaly, že léky na srdeční arytmii a betablokátory zabil 62 lidí v nemocnici v Delmenhorstu a dalších 38 na klinice v Oldenburgu. [celá zpráva]

V roce 2015 soud poslal Högela do konce života za mříže nedaleko Brém. V dalším procesu byl odsouzen za další čtyři vraždy, u nichž se v prvním procesu nepodařilo prokázat, že je jejich pachatelem. Dostal doživotí za dvě vraždy a dva pokusy o vraždu, které spáchal na klinice v Delmenhorstu.

Hned po prvním verdiktu se však spekulovalo o tom, že obětí může být více. Soudnímu psychologovi Konstantinu Karyofilisovi se při vyšetřování přiznal, že se cítí plně zodpovědný za smrt asi 30 pacientů.

Högel je nejhorším sériovým vrahem v historii Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám