Hlavní obsah

Nejhorší sériový vrah v dějinách Německa zabil přes sto pacientů, které ošetřoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldenburg

Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel zavraždil v Dolním Sasku 106 pacientů, uvedl ve čtvrtek časopis Der Spiegel. Novou vyšší bilanci zveřejnily policie a prokuratura. V létě se uvádělo, že obětí bylo 90. Muž byl už dříve odsouzen na doživotí za šest vražd.

Foto: Profimedia.cz

Ošetřovatel Niels Högel u soudu

Článek

Vyšetřovatelé ve čtvrtek podle DPA oznámili, že stopy medikamentů, které Högel používal k vraždám, našli v dalších šestnácti tělech. Počet obětí tak dále stoupl. Testy prokázaly, že zabil 62 lidí v nemocnici v Delmenhorstu a dalších 38 na klinice v Oldenburgu. U pěti se ale ještě musejí provést další testy, protože látky, jimiž Högel vraždil, dostávali i v rámci léčby.

V době, kdy pracoval jako ošetřovatel v nemocnici v Delmenhorstu, stál Högel za 73 procenty úmrtí pacientů. Odhalen tam byl 22. června 2005, kdy manipuloval s infuzí a ukázalo se, že pacient dostával lék Gilurytmal, který mu nebyl předepsán.

Stoupající počet obětí

Högel byl původně odsouzen za dvě vraždy spáchané v letech 2003 až 2005 v nemocnici v Delmenhorstu nedaleko Brém. V dalším procesu byl odsouzen za další čtyři vraždy, u nichž se v prvním procesu nepodařilo prokázat, že je jejich pachatelem. Dostal doživotí.

Hned po prvním verdiktu se však spekulovalo o tom, že obětí může být více. Soudnímu psychologovi Konstantinu Karyofilisovi se při vyšetřování přiznal, že se cítí plně zodpovědný za smrt asi 30 pacientů. Proto se zahájilo další vyšetřování a postupně se exhumovala těla 130 pacientů. Už loni v červnu informoval oldenburský policejní prezident Johann Kühme, že se v ostatcích 27 lidí podařilo nalézt stopy léku na srdce, který muž používal k vraždám. Loni v listopadu se podařilo potvrdit, že zabil nejméně 43 osob. [celá zpráva]

Pak se ukázalo, že nepoužíval jen lék na srdeční arytmii Gilurytmal, ale také betablokátor Sotalex. Počet obětí i během loňského vyšetřování postupně stoupal, protože původně se prošetřovalo jen použití Gilurytmalu. Letos v srpnu prokuratura oznámila, že zabil nejméně 90 lidí. Stal se tak nejhorším sériovým vrahem v historii Německa. [celá zpráva]

Podle některých odhadů ale mohl zabít až 178 osob – to se však nikdy neprokáže, protože některá těla byla zpopelněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám