Hlavní obsah

Německé základní školy chtějí stavět toalety pro třetí pohlaví

– Mnichov • Aktualizováno

Některé základní školy v okolí bavorské metropole Mnichov zvažují, že v budoucnu v nich mohou být kromě záchodků pro chlapce a dívky také toalety pro třetí pohlaví. Země v roce 2013 zavedla možnost neuvádět u dětí v rodných listech ani mužské, ani ženské pohlaví a kolonku nechat nevyplněnou. Dítě se pak může samo rozhodnout, až dospěje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O takových toaletách se mluví v obcích Pullach, Taufkirchen a Garching, informovala agentura DPA.  V Německu podle odhadů žije několik desítek tisíc osob, které se označují jako lidé neurčitého pohlaví. Jiné zdroje ale uvádějí až 80 tisíc.

V Pullachu myšlenku toalety pro třetí pohlaví razí externí poradkyně, potvrdila DPA mluvčí obce. Zatím ale záležitost podle ní do plánování zahrnuta nebyla. To v Garchingu už je podle deníku TZ zřízení záchodů pro osoby s nejednoznačným pohlavím zahrnuto do plánů a v Taufkirchenu nápad zkoumá příslušná architektonická kancelář.

V Německu lze při narození dítěte zaznamenat jako pohlaví buď mužské, nebo ženské, anebo kolonku nechat nevyplněnou. Podle oficiálních odhadů žije v Německu asi 80 tisíc intersexuálních osob.

Změna v rodném listě

Parlament v prosinci 2018 schválil zákon, který změnu zapsaného pohlaví nebo křestního jména na rodném listu i v jiných dokumentech umožňuje také zpětně. Je k tomu však potřeba potvrzení od lékaře. Podle některých politiků Zelených a SPD a také Sdružení leseb a gayů v Německu však současná legislativa nestačí. Pohlaví podle nich neurčují jen fyzické znaky, ale také sociální a psychologické okolnosti. Potvrzení od lékaře by tedy podle nich nemělo být třeba.

Německá vláda reagovala odsouhlasením zákona na rozhodnutí tamějšího ústavního soudu, který dospěl k závěru, že dosavadní právní úprava je v této záležitosti v rozporu s osobnostními právy a se zákazem diskriminace zakotvenými v ústavě. U soudu si stěžoval člověk, který žádal o změnu pohlaví. V úředních dokumentech byl veden jako žena, ale podle předloženého chromozomatického testu nebyl ani ženou, ani mužem.

Neurčité pohlaví se týká lidí, kteří se narodili s nejasným pohlavím, tedy jako tzv. hermafroditi, nebo jim genderové vymezení na muže a ženu nevyhovuje. Ve světě je neurčité pohlaví oficiálně uznáváno například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě nebo v některých státech Asie; v Evropě už také v Rakousku, Dánsku či Portugalsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám