Hlavní obsah

Německé volby: Ženy a penzisté trestali konzervativní CDU/CSU

Berlín

Sociální demokracie (SPD) bodovala v nedělních německých parlamentních volbách především u důchodců, bohatí volili Zelené a ženy trestaly konzervativní unii CDU/CSU, píše server týdeníku Focus. Server v analýze hlasování vysvětluje, proč ve volbách zvítězila SPD, bodovaly FDP a Zelení a proč se konzervativní unie CDU/CSU ocitla na historickém minimu.

Článek

Z analýzy vyplývá, že starší voliči primárně hlasovali pro dosud vládní strany – CDU/CSU a SPD. Zatímco SPD ovšem dokázala ve srovnání s předchozími volbami získat od voličů starších 60 let o plných 19 procentních bodů víc, unie utrpěla u této věkové kategorii těžké ztráty (pokles o 7 procentních bodů). „Pro unii CDU/CSU je to bolestivé, ztrácí baštu voličů 60 plus,“ píše Focus.

Volby v Německu vyhráli sociální demokraté, kancléře jistého nemají

Evropa

Zelení dokázali získat ve všech věkových skupinách, zejména pak mezi voliči ve věkové kategorii 18 až 34 let. Příspěvek této skupiny ve srovnání s rokem 2017 vzrostl o 21 procentních bodů.

FDP zaznamenává zisky, ale i ztráty. Mezi mladšími voliči silně vzrostla její popularita, ale čtyři procenta ztratili liberálové u voličů starších 60 let.

Při pohledu na hlasování mladých voličů jsou patrné silné rozdíly. Ve věkové kategorii 18 až 24 let vítězí Zelení, těsně následovaní FDP.

SPD a unie CDU/CSU obsadily mezi mladými voliči třetí a čtvrté místo. Zatímco ale SPD, která dokázala získat voliče ve všech ostatních věkových skupinách, v kategorii 18 až 24 let ztratila ve srovnání s předchozími volbami „jen“ čtyři procentní body, CDU/CSU v této věkové skupině zaznamenala největší pád – o 14 procentních bodů.

Většině Němců se po Merkelové jako kancléřce stýskat nebude

Evropa

Předchozí vládní strany CDU/CSU a SPD dokázaly získat podobný počet voličů obou pohlaví. Podle Focusu je patrné, že za velké volební ztráty konzervativní unie CDU/CSU jsou primárně zodpovědné ženy. Ve srovnání se spolkovými volbami před čtyřmi lety se snížil počet voliček unie o neuvěřitelných 12 procentních bodů (muži minus šest procentních bodů).

Zatímco Zelení si dokázali u voliček polepšit, naopak je to u liberálů a pravice. Pro FDP hlasovalo ve spolkových volbách 13 procent voličů, ale pouze 10 procent žen. Stranu AfD zakřížkovalo jen osm procent voliček.

FDP a Zelené (89 procent), po nichž následovala unie (88 procent), si vybrali zejména lidé, kteří svou ekonomickou situaci hodnotí jako dobrou. Voliči SPD mají podle svého hodnocení také poměrně dobrou ekonomickou situaci (85 procent), opačné je to u voličů Levice a AfD.

V případě vzdělání jsou rozdíly ještě větší. Zvláště je to patrné u Zelených. Strana dokázala přesvědčit pouze pět procent voličů s nižším vzděláním, naopak bodovala u lidí s vyšším vzděláním a u akademiků. Zeleným dalo svůj hlas 23 procent všech voličů s vyšším vzděláním.

I FDP si vedla dobře u vzdělanějších voličů, naopak je tomu u bývalých vládních stran SPD a CDU/CSU a také u AfD. Tyto tři strany dokázaly přesvědčit více voličů s nižším vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám