Hlavní obsah

Německá policie na stopě komplice českých bankovních lupičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Půl roku po posledním, neúspěšném pokusu ze série vyloupení bank v západní části Německa, který spáchal český pár, zachytila německá policie stopu možného třetího člena skupiny. Uvedl to deník Bild. Podezřelý se měl podílet na prvních přepadech, později však už s párem neloupil.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V tomto stavení na kraji Dubence žila dvojice, kterou německá policie zastřelila při pokusu o přepadení banky v Karlsruhe.

Článek

Podle zjištění policie manželé, čtyřicetiletý Jaroslav a osmatřicetiletá Růžena, kteří žili v jihočeském Dubenci, neloupili do roku 2002 sami, ale ve třech. O tomto komplici však dosud nebylo nic známo.

"Vyšetřující státní zastupitelství se zaměřilo na jistého podezřelého v zahraničí. Důkazové materiály pro obvinění ale ještě potřebují doplnit," napsal Bild.

Národnost podezřelého vyšetřovatelé neupřesnili. S ohledem na český původ mrtvé dvojice pachatelů ale nelze vyloučit, že jde rovněž o Čecha.

Manželská dvojice lupičů zahynula loni 10. prosince při přestřelce s německou policií v Karlsruhe, měla za sebou sérii 20 úspěšných přepadení bankovních poboček, jedenadvacátý pokus se jí stal osudným. Při útěku z banky s lupem zhruba 10 000 eur pálili v centru města po zasahujících policistech.

Žena se střelila do úst

Osmadvacetiletou ženu v uniformě přitom trefili do nohy. Německá policie střelbu opětovala, muže smrtelně zasáhla. Jeho partnerka se střelila do úst. [celá zpráva]

Pachatelům média přezdívala "lupiči-gentlemani" podle jejich šetrného zacházení s oběťmi přepadení. Za loupeže se omlouvali, jedné oběti vrátili i klíčky od auta. Byli ale nebezpeční. "Vždycky dávali jasně najevo, že zbraň v případě potřeby použijí," uvedl policejní mluvčí. To se také nakonec stalo.

Na své činy se podle policie důkladně připravovali, vyhledávali si objekty, které byly vybaveny zastaralými kamerami, nebo neměly vůbec žádné. Vyšetřovatelé je považovali za profesionální zločince, kteří si objekt svého činu vyhledávali celé dny. Pár podnikal výpady do německých bank 15 let. [celá zpráva]

Působil především na jihozápadě Německa, v bankách v Karlsruhe, Mannheimu, v jižním Porýní a v jižním Falcku. Do některých peněžních ústavů se vraceli, například banku v Altlussheimu si vybrali za terč třikrát a postupovali pokaždé stejně. Do banky přicházeli krátce před zavřením, vytáhli pistole a donutili personál k vydání peněz.

Dlouho se je nedařilo dopadnout. Jaroslav byl rodilý Němec, který se přiženil do Česka a přijal české příjmení manželky. Proto v jeho němčině při přepadeních nebyl slyšet cizí přízvuk a policie dlouho tápala. [celá zpráva]

Uspěla, když spočítala, kdy asi udeří a kde. Peníze, které dvojice uloupila, se nenašly. Možná šly na sportovní sázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám