Hlavní obsah

Německá ministryně služebním autem na dovolené nepochybila

Právo, vpl, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová se neprovinila, když používala svůj služební vůz při dovolené ve Španělsku. Spolkový účetní dvůr, nezávislá instituce finanční kontroly, v sobotu uvedl, že Schmidtová využila auta v souladu s předpisy a že nejde o „žádnou zátěž“ pro německé daňové poplatníky.

Článek

Skandál vypukl poté, co jí služební mercedes ve Španělsku ukradli. Vyšlo totiž najevo, že požádala řidiče, aby ujel 2 400 kilometrů a byl jí k dispozici. Tvrdila, že převážela služební techniku a měla ve Španělsku i několik služebních jednání.

Schmidtová slíbila, že v budoucnosti bude přísně oddělovat dovolenou od oficiálních povinností, aby se předešlo dalším nedorozuměním.

Kauza přerostla ve velkou politickou aféru, která přišla pro soc. dem. (SPD) v krajně nevhodnou dobu, krátce před závěrem volební kampaně. Schmidtová se předběžně vzdala účasti ve stínové vládě Franka-Waltera Steinmeiera, kandidáta SPD na kancléřský úřad a nynějšího ministra zahraničí.

Steinmeier v sobotu uvedl, že rozhodnutí kontrolního úřadu je jasné a definitivní, a proto je ministryně nadále členkou jeho kompetenčního týmu. „Je zpátky, je součástí mého týmu“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám