Hlavní obsah

Německá církev zažívá exodus věřících

Počet lidí, kteří v loňském roce opustili v Německu katolickou církev, výrazně vzrostl. Řady katolíků opustilo 216 078 osob, oznámila Německá biskupská konference. Je to o 29 procent více než v předchozím roce (167 504). Pokud se započte přirozený úbytek katolického obyvatelstva, dohromady loni klesl počet katolíků v Německu o asi 300 tisíc na 23 milionů.

Foto: Profimedia.cz

Poloprázdný kostel ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko

Článek

„Není příjemné o těchto číslech mluvit,“ řekl biskup Felix Genn. „Ztratili jsme význam pro mnohé lidi. Pochybují o tom, zda jsme důvěryhodní a zda je katolická církev nezbytná pro to, aby vedli dobrý a úspěšný život,“ dodal.

Za masivním odchodem Němců z katolické církve vidí Genn sexuální skandály. „Nemůžeme zrušit zločiny, které spáchali kněží na dětech a dospívajících. Můžeme ale udělat vše, co je v našich silách, abychom zpracovali minulost a trpící věděli, že jsme na ně nezapomněli a v jsou v centru našeho zájmu,“ dodal biskup.

„Pokud nechceme být brzy jen malou menšinou, musíme být otevřenou, adaptivní a zároveň pokornou církví, která obohacuje život a slouží lidem. Musíme to udělat lépe než v minulosti,” řekl Genn.

Protestanti na tom nejsou o mnoho lépe. Loni vystoupilo z jejich řad 220 tisíc lidí, což je o téměř 12 procent více než o rok dříve, sdělila Německá evangelická církev (EKD). Celkový počet protestantů se tak snížil o necelá dvě procenta na zhruba 21 milionů.

V současnosti se v Německu hlásí k některé z velkých církví jen 53 procent obyvatel. V roce 2005 to bylo přitom ještě 62 procent. Na 37 procent německých občanů jsou bez vyznání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám