Hlavní obsah

Němec se přiznal k útoku v Halle, motivem byl antisemitismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet se přiznal k útoku v Halle. Potvrdil, že motivem jeho činu byl antisemitismus a ultrapravicové názory, uvedla v pátek agentura DPA.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Policejní auto před synagogou v Halle.

Článek

Němec se přiznal po několikahodinovém výslechu, uvedl ve čtvrtek večer německý federální soud v Karlsruhe. Stíhán je pro vraždu.

Ve středu se neúspěšně pokusil vniknout do synagogy. Nakonec zastřelil dva lidi, na ulici zabil 40letou ženu a v prodejně kebabu 20letého muže. Útok přenášel živě na internet.

Krátce po útoku byl dopaden po přestřelce v nedalekém Landsbergu, přes který prchal.

Pachatelem útoků v Halle je sedmadvacetiletý Němec, nenáviděl prý Židy

Evropa

Útok vyvolal pobouření, protože synagoga nebyla nijak chráněná, ačkoliv se v ní právě konaly pobožnosti související s probíhajícím nejvýznamnějším židovským svátkem Jom kipur. Během tohoto svátku jsou synagogy plnější, než je běžné.

Policie to zdůvodnila tím, že nemá dost lidí. Ministr vnitra Horst Seehofer pak slíbil lepší ochranu židovských zařízení v celém Německu.

Dvě střelby po sobě v Německu: pachatele zadrželi na útěku

Evropa

„Jen těsně jsme unikli hrozném útoku na lidi v synagoze. Mohlo být ještě mnohem více obětí,“ podotkla německá kancléřka Angela Merkelová. „Jsme vděční za každou synagogu, za každou obec a všechen židovský život v naší zemi,“ ujistila kancléřka židovské obyvatele Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám