Hlavní obsah

Němec, který vedl útok davu proti Indům, dostal osm měsíců vězení

– BERLÍN
Novinky, rei

Porota v Německu v úterý večer odsoudila třiadvacetiletého muže k osmi měsícům vězení za vedení útoku davu na skupinu osmi Indů ve východní části země, uvedla agentura Reuters.

Článek

„Obviněný byl shledán vinným z podněcování rasové nenávisti a poškozování majetku,“ potvrdila mluvčí soudu. Dav asi 50 lidí zaútočil na muže původem z Indie na trhu v saském Mügelnu v srpnu. Obklíčil je v pizzerii a způsobil jim zranění.

Další tři lidé, kteří se útoku účastnili, byli potrestáni pokutami. Obžaloba nebyla schopná shromáždit dostatek důkazů k tomu, aby mohli před soudem stanout i další podezřelí.

Počet obětí rasistických útoků ze strany přívrženců krajní pravice se v Německu za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil o více než čtvrtinu. Na vzestupu jsou také zločiny antisemitů.

Incidenty hrozí zejména ve východním Německu, kde je dvakrát vyšší nezaměstnanost než v západní části, uvedlo minulý týden ministerstvo vnitra. V Sasku působí krajně pravicová strana Národní demokratická strana v tamním parlamentu od roku 2004. Má podporu asi devíti procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám