Hlavní obsah

Němci špiclovali i Červený kříž

Berlín

Ministerstva a zastupitelské úřady svých spojenců špiclovala německá tajná služba BND v širší míře, než se dosud uvádělo. Na svých webových stránkách to uvedl magazín Der Spiegel a dodal, že Němci v posledních dvou letech špiclovali i Vatikán nebo nevládní organizace jako Červený kříž nebo Oxfam.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Špionáž mezi přáteli? To se nedělá,“ prohlásila v říjnu 2013 německá kancléřka Angela Merkelová poté, co na veřejnost pronikla podezření, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) odposlouchávala i její telefonáty. „Zdá se, že ta slova se na BND nevztahovala,“ glosuje nyní Spiegel.

Už před několika měsíci vyšlo najevo, že Němci prováděli některé sledovací akce ve spolupráci s NSA.

O tom, že spojence systematicky špiclovali i sami za sebe, informovala německá média před třemi týdny. [celá zpráva]

Podle Spiegelu však bylo vlastní sledování rozsáhlejší, než se dosud uvádělo, a terčem špiclování byly i americké ministerstvo vnitra a ministerstva vnitra zemí EU včetně Polska, Rakouska, Dánska  a Chorvatska. O sledování Čechů se Spiegel nezmiňuje. Cílem sledování byla i četná diplomatická zastoupení zemí od Francie po Vatikán nebo i telefonická horká linka pro výstrahy před cestami do zahraničí při americkém ministerstvu zahraničí.

Terčem se ale staly i nevládní humanitární organizace, mezi nimi Mezinárodní výbor Červeného kříže v Ženevě, Care International či Oxfam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám