Hlavní obsah

Nejbohatší Polák chystá postavit první jadernou elektrárnu v zemi

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Polsku, kde se téměř 80 procent elektrické energie získává spalováním uhlí, se dlouhá léta uvažuje o vybudování první jaderné elektrárny. Vlády jedna za druhou prohlašovaly, že tento typ investice země vzhledem k energetické náročnosti i ekologickému přínosu nezbytně potřebuje, ale „ve skutečnosti v této věci nic zásadního nepodnikly“, upozornil týdeník Wprost.

Foto: Profimedia.cz

Michal Solowow na mistrovství světa rally v roce 2015 ve Švédsku.

Článek

Už v 2004 roce vláda oznámila, že první A-elektrárnu postaví do roku 2020. Tento plán ovšem zůstal jen na papíře. Současná vláda Práva a spravedlnosti (PiS), která je u moci od roku 2015, slibuje, že první blok má být hotov do roku 2033.

Technologie i montáž elektrárny budou stát přibližně miliardu dolarů
Michal Solowow

I když polská vláda deklaruje, že má zájem vytvářet jadernou energetickou alternativu, je dost možné, že ji v tomto směru s vlastní atomovou elektrárnou předběhne Michal Solowow (59).

Tento v minulosti úspěšný automobilový závodník a ještě úspěšnější podnikatel, který v oblasti chemie i v energetice vydělal 15,5 miliardy zlotých (asi 93 mld. korun), už oznámil, že v obrovských prostorách jeho průmyslového parku Synthos na jihu Polska bude stát jaderný blok typu SMR (Small Modular Reactor) BWRX-300.

Polsko může EU opustit dřív, než kdokoli čeká, varoval Tusk

Evropa

Výrobcem a dodavatelem modulové elektrárny s výkonem 300 MW je americko-japonská společnost GE Hitachi Nuclear Energy), s níž už Solowow podepsal předběžný kontrakt. „Technologie i montáž elektrárny budou stát přibližně miliardu dolarů (21,5 mld. korun) a první elektrický proud by měla dodávat do deseti let,“ řekl polským médiím.

Není však jediný, kdo usiluje o soukromou jadernou energetickou investici. Zygmunt Solorz (65), majitel TV Polsat a podnikatel v oblasti telekomunikací s majetkem téměř 79 miliard korun, plánuje s maďarskou s energetickou společností MVM investovat do výstavby jaderné elektrárny v ruské Kaliningradské oblasti nedaleko polských hranic.

Bude z Turówa vodní nádrž? Napuštění potrvá až 144 let

Evropa

Jeho záměrem je vyprodukovanou energii dovážet do Polska, kde je nejen mimořádně drahá, ale kde se podle analytiků země zakrátko dostane do situace, v níž už nebude schopná pokrýt energetickou poptávku vlastními zdroji.

Společný podnik
Solowow a Solorz se podle listu Rzeczpospolita dohodli, že nezávisle na svých aktivitách souvisejících s jádrem vytvoří společný podnik.
Ten v obci Patnow v Lodžkém vojvodství vybuduje moderní modulovou jadernou elektrárnu. Investice zahrne čtyři až šest reaktorů typu SMR, každý o výkonu 300 MW.
Vznikne u místa, kde stojí elektrárna na hnědé uhlí.
Ta má do konce roku 2030 definitivně ukončit provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám