Hlavní obsah

Nejbohatší a tajemný Čech. Zpráva o Kellnerově smrti obletěla celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tragické smrti českého byznysmena Petra Kellnera v pondělí informovala přední světová média. Sdělovací prostředky úmrtí zakladatele a majitele nadnárodní finanční skupiny PPF věnují prostor odpovídající jeho vlivu. Kellner se díky svým podnikatelským úspěchům stal jedním z nejbohatších mužů planety a zdaleka nejbohatším Čechem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na budově PPF visí černý praporVideo: AP

 
Článek

Jako první přinesl v pondělí zprávu o Kellnerově sobotní smrtelné nehodě americký deník The New York Times. Zprávu pak převzala a sama ověřila další média, včetně zpravodajských agentur Reuters, Associated Press nebo Bloomberg. Od nich už pak zpráva putovala na všechny kontinenty. O Kellnerově smrti tak četli čtenáři zpravodajských webů v pásu od Austrálie přes Rusko až po Kanadu.

Anglicky psaná média celosvětového významu svorně popisují základní okolnosti tragické nehody vrtulníku, kterým se Petr Kellner se čtyřmi dalšími lidmi vypravil lyžovat na svahy Aljašky, po zemi nedostupné. Světové sdělovací prostředky dále píší o dalších obětech sobotního leteckého neštěstí, o tom, že jeden člověk zůstává ve vážném, ale stabilizovaném stavu v péči nemocnice v Anchorage. O Kellnerově byznysu pak referují jako o úspěšně zvládnuté privatizaci z 90. let minulého století a například britský deník The Guardian vzpomněl, že nejbohatší Čech po revoluci začínal prodejem kopírek.

Foto: archiv PPF

Petr Kellner

Jediným přeživším nehody Kellnerova vrtulníku je snowboardista a fotograf Horváth

Domácí

Zprávu o Kellnerově smrti nemohl nechat bez povšimnutí magazín Forbes, na jehož žebříčku nejbohatších lidí světa tento Čech s majetkem odhadovaným na 17,5 miliardy dolarů dlouhé roky figuroval.

Němci připomněli Rusko a Čínu

Do větší hloubky se pustila některá německá a rakouská média, která připomněla, že majitel PPF podnikal také v Číně a Rusku.

Německá agentura DPA mimo jiné píše, že v Německu byl Kellner známý svou investicí do lužického hnědouhelného revíru prostřednictvím 50procentního podílu jeho PPF v těžařské firmě Leag. DPA vypočítává také další Kellnerovy aktivity včetně podílů ve skupině Home Credit, "která je aktivní především v Rusku a Číně", v mediální společnosti CME nebo v internetovém obchodním domě Mall.cz.

Kdo byl Benjamin Larochaix? Ke Kellnerovi měl velmi blízko

Domácí

Multimiliardář měl vytvořenu dobrou síť kontaktů, psali dále v Německu. "Doprovázel například českého prezidenta Miloše Zemana v roce 2014 na jeho cestě do Číny," píše DPA a informuje také o vyjádření mluvčího Hradu, že prezident si Kellnera velmi vážil a jeho smrti hluboce lituje.

Rakouská APA píše, že Kellner byl "nejbohatší a trochu tajemný Čech". "Všichni Češi ho znali, jen málokdo ho ale viděl: miliardáře Petra Kellnera, který zemřel při zřícení vrtulníku na Aljašce ve věku 56 let a který byl považován za nejbohatšího a nejvlivnějšího Čecha," píše APA.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

"Kellner zbohatl díky spornému projektu takzvané kuponové privatizace na počátku 90. let, kdy stát prakticky zdarma rozděloval akcie svých podniků. Tehdejší ministr financí a pozdější šéf vlády a prezident Václav Klaus tento nápad prezentoval, zatímco někdejší šéf sociální demokracie a nynější prezident Miloš Zeman ji kritizoval jako 'loupež století'", napsala APA. "Rozdělování akcií se mohlo odehrát jak přímo, tak prostřednictvím fondů, které mohly v tomto procesu zastupovat prosté občany. A právě to činil Kellner a jeho fond PPF," píše APA.

Jak nejbohatší Čech Petr Kellner ovládal klíčové firmy v Česku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám