Hlavní obsah

Nechal jste na svobodě zneužívače dětí, obvinil Johnson šéfa opozice Starmera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Při nedávné obhajobě covidových večírků už britský premiér Boris Johnson neudržel nervy. V parlamentu obvinil šéfa opozičních labouristů Keira Starmera z toho, že jako bývalý prokurátor selhal při stíhání moderátora Jimmyho Savilea, na kterého se následně po jeho smrti provalilo, že zneužíval ženy i děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zuřiví demonstranti obklíčili vůz britského opozičního vůdce StarmeraVideo: Reuters

 
Článek

Johnson ale pro své tvrzení neměl žádné důkazy a odmítá se omluvit i nyní, když se Starmer stal terčem útoku davu lidí. Situace dokonce dospěla až do bodu, kdy bezpečnost šéfa labouristů musela zajistit až policie.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Předseda opozičních labouristů a bývalý prokurátor Keir Starmer

„Více času strávil stíháním novinářů, ale selhal při stíhání Jimmyho Savilea,“ zněly komentáře Johnsona v parlamentu.

Starmer byl prokurátorem v době, kdy se policie obviněními vůči Savileovi v roce 2009 zabývala, ale nakonec populárního moderátora a idola dětí nechala jít. BBC se však podařilo zjistit, že Starmer nebyl do tohoto rozhodnutí nikdy zapleten.

Slibované změny v Downing Street: Johnsonovi pomůže i ministr úřadu vlády

Evropa

U Savilea se nakonec až po jeho smrti v roce 2011 provalilo, že sexuálně zneužíval stovky dětí a žen.

Ať už ale chtěl Johnson pouze odvést pozornost od sebe, poukázat na nespolehlivost Starmera či měl záměry zcela jiné, krátce po jeho vystoupení v parlamentu začali lidé šéfa labouristů pronásledovat.

Starmera poblíž parlamentu obklíčila skupinka lidí, která po něm pokřikovala, že je ochránce pedofilů. Jeden z přítomných dokonce držel v ruce oprátku.

Situace dospěla až do fáze, kdy museli v pondělí zasahovat policisté, kteří Starmera chránili před zhruba tuctem protestujících, kteří vytvořili kolem opozičního politika hlouček. Strážci zákona Starmera doprovodili do policejního auta.

Trumpovská politika

Downing Street vydala krátké prohlášení, že premiér chtěl pouze odsoudit Starmerovo chování.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Boris Johnson se v parlamentu vyjadřuje k vyšetřovací zprávě ohledně covidových večírků

Jakékoli další omluvy ale z úst Borise Johnsona nezazní. Premiér totiž razí taktiku, že když byl on sám pod palbou několik týdnů kvůli večírkům, kterých se neúčastnil, pak může uplatnit stejnou logiku ohledně prokuratury, když ji vedl Starmer.

Podle britských médií však Johnson byl nejméně na šesti večírcích fyzicky přítomen.

KOMENTÁŘ: Zdlouhavá smrt britského premiéra - Alexander Tomský

Komentáře

Stejně jako v případě večírků se i nyní někteří konzervativci stavějí proti Johnsonovi a tvrdí, že jejich spolustraník překročil pomyslnou čáru a omluvit by se měl.

„Premiére, omluvte se. Tvrdíme, že jsme matkou parlamentních republik, tak zastavme tento posun k tomu, aby se tahle trumpovská politika stala normou. Máme na víc,“ napsal konzervativec Tobias Ellwood.

Násilí vůči politikům totiž neberou Britové na lehkou váhu. Mohou za to případy Jo Coxové a Davida Amesse, kteří zemřeli při setkání s voliči.

Coxovou napadli ultrapravicoví útočníci, pobodali ji, postřelili a zkopali. Poslankyně zemřela při převozu do nemocnice.

Amesse v Belfastu uvnitř kostela několikrát bodl útočník, poslanec na místě zemřel a muže policie zatkla. Později se ukázalo, že byl pachatel už v roce 2014 zařazen do programu Spojeného království pro osoby, u nichž existuje riziko radikalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám